Napunk

Az egészséges arcbőr eléréséhez nincs szükség több tucatnyi termékre, egyszerűbben is megy ez, mondja a biokémikus

Vendula Ficelová biokémikus Fotó - V. F. achívuma
Vendula Ficelová biokémikus Fotó – V. F. achívuma

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Az emberek gyakran még a kozmetikussal sem nézetik meg az arcbőrüket és egymás után kenik magukra a különböző termékeket. Ha például valakinek aknéra hajlamos bőre van, az még nagyobb kárt okozhat magának, mondja Vendula Ficelová biokémikus.

Ficelová olyan neves cseh kozmetikai márkák forgalmazóinak lektora, amelyek az arcbőr ápolásra specializálódnak. Kozmetikával az Instagram-profilján is foglalkozik.

„A hölgyek néha az Instagramon megkérdezik tőlem, hogy tényleg teljes-e az arcápolási rutinjuk. Küldenek nekem egy képet, amin egy csomó termék van. Ha azelőtt nem törődtek a bőrükkel rendszeresen, akkor ennyi termék hatalmas terhelés lehet a bőrnek és irritálhatja is azt” – magyarázza.

Az interjúból többek között megtudhatja:

  • mely termékekre van szükségünk az arcápolásához,
  • miért kellene mindennap fényvédőt használnunk,
  • milyen hatásai vannak a leggyakrabban használt szérumoknak és hogyan kell őket használni,
  • mik azok a leggyakoribb hibák, amiket az aknéra hajlamos bőr ápolásánál elkövetünk,
  • miért nem szerencsés, ha valaki „kémiás” és „kémiamentes” csoportokra osztja a kozmetikai termékeket.

Az ön tapasztalatai alapján melyek a leggyakoribb hibák, amiket az emberek arcápolás közben elkövetnek? 

Erről a témáról olyan sok információ áll rendelkezésre, hogy az emberek már szinte félnek, hogy kihagytak valamilyen fontos lépést. Vagy úgy érzik, hogy azonnal szükségük van egy konkrét termékre, amit meglátnak valahol. Nem kérik ki kozmetikus tanácsát, hanem magukra kennek mindent, ami a kezük ügyébe kerül. Sok termékük van, amelyek használatának se eleje, se vége, miközben nem is megfelelőek az ő bőrtípusukhoz vagy a problémáikra. Főleg akkor, ha valakinek aknéra hajlamos bőre van, és különböző dolgokat kipróbál, azzal még nagyobb kárt okozhat magának. Ha valakinek rosaceája van, annak ajánlom a bőrorvos felkeresését.

Arcápolással foglalkozó influenszereknél gyakran tíz lépésből álló rutinokat is láthatunk. Elég néhány termék a minőségi arcápoláshoz? 

Néhányuk rutinja pedig több mint tíz lépésből áll. A hölgyek néha az Instagramon megkérdezik tőlem, hogy tényleg teljes-e az arcápolási rutinjuk. Küldenek nekem egy képet, amin egy csomó termék van. Ez általában akkor történik meg, amikor ráncokat vesznek észre magukon, megijednek és aztán minél több terméket akarnak használni. Ha azelőtt nem törődtek a bőrükkel rendszeresen, akkor ennyi termék hatalmas terhelés lehet a bőrnek és irritálhatja is azt. Aztán pedig nem tudjuk, hogy az egyik új termék okozza-e az irritációt vagy a kombinációjuk. Ha viszont valakinek megfelel a hatalmas mennyiség, akkor nem akarom lebeszélni róla.

Hogy kellene kinéznie az ideális arcápolási rutinnak? 

A három alapvető dolog a tisztítás, a krémmel való hidratálás és nappal a fényvédő használata. A hidratálás az öregedést is segíti megelőzni, az elegendő hidratálás ugyanis feltölti a bőrt és halványítja az apróbb ráncokat. Az arcunkat reggel és este is kellene tisztítanunk és hidratálnunk. Ha viszont egy valóban minimalista rutinra vágyunk, reggel a hidratáló helyett választhatjuk a fényvédőt is, amely megbízhatóan hidratálja az arcunkat és kellemes érzést biztosít nekünk az egész nap során.

Időről időre a peelinget is ajánlom, főleg a 35 év felettieknek. Minél fiatalabb a bőr, annál kevesebb peelingre van szüksége. Én azonban hetente kétszer használom, noha 27 éves vagyok. Ami a különböző aktív anyagokat illeti, nem muszáj, de használhatjuk őket – ez az arcunk állapotától függ.

Illusztrációs fotó – Pexels

Melyek az alapvető bőrtípusok, és melyek azok az anyagok, amiket kerülnünk kellene?

Normális – ha nem tudjuk, milyen a bőrtípusunk, akkor a legnagyobb valószínűséggel ebbe a kategóriába tartozik. Kerülném az agresszív anyagok használatát, főleg a savakét, vagy inkább a legkisebb koncentrációban alkalmaznám őket. Lehet, hogy inkább egy ragyogást kölcsönző ápolási technikát választanék, de egyébként semmilyen különösebb dolgot nem csinálnék az arcbőrömmel, leginkább hidratálnám és védeném.

Zsíros – ha ilyen bőrtípussal rendelkezünk, azt észrevesszük, mert két órával a tisztítása után úgy nézünk ki, mint egy diszkógömb. Ennél a bőrnél gyakoribb exfoliációt, gélesebb állagú krémeket, gél-krémeket, könnyű hidratáló szérumokat és akár retinoidokat is használnék, mert ha zsírosabb a bőrünk, akkor segíthet az olajképződés szabályozásában. Segítenek az agyagos maszkok is, amelyek felszívják az olajat.

Száraz – az extrémen száraz bőr esetében teljesen kerülném a savakat. Ha az öregedésgátlás a célunk, akkor azt ajánlom, hogy csak nagyon óvatosan bánjunk a retinoidokkal, mert kiszáríthatják a bőrt. Annál inkább kell hidratálnunk és okkluzív anyagokat használnunk, mint a lipidek vagy a szilikonos anyagok, amelyek valóban megvédik a bőrt attól, hogy elpárologjon belőle a nedvesség.

Kombinált arcbőr – az ilyen bőrtípusú emberek használhatnak olajfelszívó maszkokat egy bizonyos zónán és hidratáló maszkokat az arc szárazabb részein. Ez egy igényesebb ápolási mód, és bármit ajánlanék, amire az adott zónának szüksége van.

Ne az alapján vásároljunk, hogy melyik terméket melyik korcsoportnak ajánlják

Láttam egy videót, amiben azt ajánlották, hogy legalább egy órával lefekvés előtt kellene arcápolást végeznünk, máskülönben a termékek a „párnán végzik”. Ez tényleg így van?

Lehet, de nem kell feltétlenül így lennie. A skin care-t (arcápolást – a szerk.) így is, úgy is el kellene végeznünk. Természetesen, ha zsúfolt napunk van, legalább a tisztítást végezzük el. Ha tudjuk, hogy öt perc múlva elalszunk, akkor valamilyen könnyebb terméket ajánlanék, amiről tudjuk, hogy beivódik, nem gazdag krémeket és zsíros készítményeket, amelyek csak lassabban szívódnak fel. Ez azonban a terméktől és magától a bőrtípustól is függ. Ha tudjuk, hogy az adott termék hamar beivódik, és a bőrünk tapintásra száraz, akkor tíz percen belül is elmehetünk aludni.

Sok egymásnak ellentmondó információt találtam arról, hogy reggel is kell-e tisztítani az arcbőrt. Mit gondol erről?

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Egészség

Közösségi média

Tudomány

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak