Napunk

Forróék középtávon stabilizálták a Szövetséget, de nem indították újra a szlovákiai magyar politikát

Fotó - Napunk
Fotó – Napunk

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

„Azokat már ne fotózza, régiek” – szólalt meg a hátam mögött egy öblös hang, mikor a pati wellness hotel konferenciaszárnyának recepciós pultja fölé hajolva próbáltam lefotózni az oda kitett, kampányból megmaradt mütyüröket.

Mire megfordultam, már csak a Szövetség közgyűléséről hazainduló küldött hátát láttam, ahogy a parkoló felé igyekszik. Azon töprengve fordultam vissza a kampányportéka felé, hogy mi is lehetett az az érzelem, amit a hangjából éreztem: csalódottság vagy remény. Ott és akkor ugyanis mindkét érzelem jogos és indokolható lehetett.

Fürdőköpenyek és öltönyök

A pati wellness hotel ezen az adventi hétvégén pezsgő volt, és érdekes volt figyelni, hogyan keveredik a gondtalan, fürdőköpenyes pihenés a szlovákiai magyar politika jövőjének stratégiai tervezgetésével. A hotel előterében papucsba és fehér fürdőköpenybe bújt vendégek kerülgették a politikusokat, az étteremben pedig majdnem elütötte Berényi Józsefet egy négykerekű játékmotoron ülő kisfiú.

Fura tehát látni, ahogy két eltérő világ egy pillanatra összeér egy ilyen különös, karácsony előtti délutánon. Végeredményben azonban a fürdőköpenyesek és az öltönyösök probléma nélkül elvoltak egymás mellett – nem vegyültek, szépen elkerülték egymást.

A Szövetségnek, mely 2021-es megalakulása óta sikertelenül küzdött az eltérő politikai világok egyesítésével, azonban ez a hozzáállás nem segített volna. A politikusok nem kerülhetik el egymást, így nem lehet politizálni. A mostani közgyűlésnek pedig valahol épp az volt a feladata, hogy valamilyen módon egységesítse a Szövetség öltönyöseit és fürdőköpenyeseit.

A Szövetség háza táján a választások utáni nyilatkozatok lecsengése után a csend volt az úr – amit csak néha tört meg a politikai pályáját rendezgető Gyimesi György körüli csetepaté. A pártvezetés azonban ebben sem vette fel igazán a kesztyűt, és az országos politikai eseményeket sem kommentálták.

Ez a csend azonban csalóka: a választások óta eltelt pár hónap azzal telt el, hogy Forró Krisztiánék pontot tegyenek az idén lezajlott politikai folyamatok végére, és elvarrják a még elvarratlan szálakat. A közgyűlésen pedig – melynek lényege egyáltalán nem a tisztújítás volt – ez meg is történt. Méghozzá elég könnyen – a forgatókönyvet semmi sem írta felül.

Orosz Örs, Pandy Péter, Forró Krisztián és Gyimesi György. Fotó – Napunk

Forró Krisztiánék ugyanis:

  • megoldották a Gyimesi-problémát;
  • lezárták a platform-mizériát;
  • beolvasztották az Összefogást;
  • s végül megerősítették a saját kontrolljukat a párt felett.

Ezek voltak azok a kérdések, melyek a Forró–Berényi tandem számára a legégetőbbek voltak, és erre a választások után páratlan lehetőségük nyílt, amelyet meg kellett ragadniuk. Október óta ugyanis egyetlen definiálható magyar politikai erő maradt talpon Szlovákiában, s ennek a politikai erőnek az élén ők álltak – ez olyan ziccer, amelyet nem hagyhattak ki.

A Gyimesi-dilemma

Az egyik legérdekesebb kérdés az volt, mi legyen Gyimesi Györggyel, azzal a politikussal, akinek elég politikai tőkéje és ambíciója is volt ahhoz, hogy ne lehessen ignorálni. A kérdés nem az volt, hogy Gyimesi belép-e a Szövetségbe, hanem az, hogy mennyire lesz nagylelkű az ajánlat, és hol találják meg vele kapcsolatban az egyensúlyt a párton belül. Gyimesinek végül alelnöki posztot ígértek, saját portfólióval. S bár ez volt a közgyűlés egyik necces pontja, végül meg is kapta, szűken bár, de alelnökké választották.

Gyimesi rutinosan fogadta a gratulációkat a folyosón – valószínűleg gyorsan belakja majd az alelnöki posztját. Két kérdés maradt nyitott vele kapcsolatban: mennyiben korlátozza majd a Gyimesi-jelenséget a párttagsága, és mit is jelent pontosan az a portfólió, amit megkapott.

A szlovákiai magyar politikában a Gyimesi-jelenség komplex fogalom: egyszerre jelent

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Berényi József

Forró Krisztián

Gyimesi György

Magyar Szövetség

Orosz Örs

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak