Napunk

Platformok nélkül folytatja a Szövetség, Gyimesi hálózatépítésbe kezd

Orosz Örs, Pandy Péter, Forró Krisztián és Gyimesi György. Fotó - Napunk
Orosz Örs, Pandy Péter, Forró Krisztián és Gyimesi György. Fotó – Napunk

„Ez nem Gyimesi-hálózat lesz” – mondta Gyimesi György az általa tervezett hálózatról, hozzátéve, hogy a támogatói hálózatot a párt második gerincének szánják.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Meglepetések nélkül zajlott a Szövetség választások utáni közgyűlése Paton. Az elnök Forró Krisztián maradt, aki két alelnökkel, Gyimesi Györggyel és Orosz Örssel vág neki a következő időszaknak. Gyimesi saját portfóliót kap, támogatói hálózatot építene a párt köré.

Furcsa kavalkádban értek össze az öltönyök és a pongyolák a pati wellness hotelben karácsony előtt. Bár a hotel vendégei és a Szövetség közgyűlésének küldöttei külön-külön szárnyban kaptak helyet, a két társaság olykor-olykor összefutott egymással az előtérben.

Valószínű, hogy sok Szövetség-politikus cserélt volna a vendégekkel, a közgyűlésen ugyanis különösebb meglepetés nem volt várható: már jóval korábban tudni lehetett, hogy alakul a kongresszus. Forró Krisztián ellen nem indult senki az elnöki posztért, és várható volt, hogy az eddigi országos elnök ismét megkapja a bizalmat – ez így is történt.

Fotó – Napunk

Eltörölték a platformokat

Forró Krisztián arról beszélt, hogy kiértékelték a választások eredményét – azt azonban, hogy pontosan milyen konklúzióra jutottak, a sajtó nem tudta meg. Forró arról beszélt, hogy a Szövetség – melyet a közgyűlésen elfogadott alapszabály-módosítás szerint átkereszteltek Magyar Szövetségre – az egyetlen releváns magyar párt maradt a színen. S bár nem jutottak be a parlamentbe, a 130 ezer szavazat azt mutatja, hogy az etnikai politizálás továbbra is fontos és járható út.

Az alapszabály-módosítás szerint eltörölték a platformrendszert is – bár az új elnökséget még a régi szabályok szerint választották meg – van összefogásos alelnök és hidas OT-elnök is, Orosz Örs és Pandy Péter személyében.

A régi platformoknak nem marad formális nyoma a jövőben a pártban. Forró szerint ezzel rugalmasabbá válik a Szövetség – az eddigi döntéshozó grémiumok eltűnnek, a döntéseket az elnökség hozza majd meg. Ez érinti az EP-listát is, melyről ezen a közgyűlésen nem esett szó – a legfontosabb változás azonban ezzel kapcsolatban az, hogy az EP-listavezetői pozíció immár nem a néhai Híd-platformot illeti meg – és várhatóan Berényi József, a néhai MKP-platform immár csak volt elnöke kapja meg a lehetőséget.

A párt új elnöksége

Forró Krisztián, Gyimesi György, Orosz Örs, Pandy Péter, Mózes Szabolcs, Nagy József, Agócs Gergely, Pál Attila, Pataki Károly, Andruskó Imre, Berényi József, Bárdos Gyula, Csenger Tibor, Cziprusz Zoltán, Furik Csaba, Viola Miklós

Érdekesség, hogy az új elnökségben nem kapott helyet egyetlen női politikus sem – információink szerint egyébként azért, mert senkinek sem volt hasonló ambíciója. Forró azonban a Napunk kérdésére azt mondta, a Szövetség női tagozatának lesz hangja a pártban.

De nem csak ők lesznek kevesebben az elnökségben, gyengülnek az olyan járások is, mint

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Forró Krisztián

Gyimesi György

Magyar Szövetség

Orosz Örs

Pandy Péter

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak