Napunk

A NATO-nak csak néhány éve van felkészülni egy orosz támadásra, figyelmeztet egy német think tank

Vlagyimir Putyin Artem Zsogával, a Sparta felderítő egység parancsnokával Fotó – TASR/AP
Vlagyimir Putyin Artem Zsogával, a Sparta felderítő egység parancsnokával Fotó – TASR/AP

Ketyeg az óra, de az oroszokkal való háború még elkerülhető, írják a német szakértők.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

„Ez Oroszország kendőzetlen démonizálása” – panaszkodott a héten Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő.

Peszkovot Joe Biden amerikai elnök szavai dühítették fel, aki azt mondta, hogy ha Putyin elfoglalja Ukrajnát, nem áll meg a határainál.

„Fontos, hogy lássuk a hosszú távú perspektívát. Putyin folytatni fogja, amit elkezdett. Ezt már eléggé egyértelműen a tudtunkra adta. Ha megtámadja a NATO egyik szövetségesét, akkor mi, NATO-tagok, arra köteleztük magunkat, hogy a Szövetség minden egyes négyzetcentiméterét védeni fogjuk. Olyasmink lesz, amit nem akartunk és amink ma nincs: orosz egységek ellen harcoló amerikai egységek” – jelentette ki Biden, amikor a kongresszus tagjait többek között Ukrajna finanszírozásának támogatásáról akarta meggyőzni.

A Kreml szóvivője szerint Biden csupán a belpolitikai helyzet befolyásolásának eszközeként használja fel Oroszországot.

Tény azonban, hogy az orosz vezetőség egészen az invázió előtti utolsó napokig azt állította, hogy nem támadják meg Ukrajnát, noha a titkosszolgálatok ezt előre jelezték. Vlagyimir Putyin a Krím annektálása előtt is azt állította, hogy nem készül elfoglalni az ukrán félszigetet.

Moszkva pedig ugyanígy hazudott az orosz kémekről, akik több NATO-tagországban, köztük Csehországban is követtek el merényleteket.

Mennyi időnk van? Három, hat vagy tíz év?

Arról, hogy Oroszország Ukrajna után megtámadhat egy NATO-tagországot is, már régóta beszélnek. Arról, hogy ez jelenti a 21. század legnagyobb veszélyét, például a 31 tagú védelmi szervezet stratégiai dokumentumában is írnak, ahol kiemelt figyelmet szentelnek az orosz támadás kockázatának.

A német Külpolitikai Társaság (DGAP) nevű think tank friss jelentése nyíltan kimondja, hogy a Szövetség országainak hozzávetőleg hat vagy tíz évük van arra, hogy felkészüljenek egy esetleges orosz támadásra és hogy megakadályozzák azt. Ezt csaknem elkerülhetetlennek tartják.

A lengyel kormány politikusai azt állítják, hogy a NATO-nak körülbelül három éve van arra, hogy felkészüljön.

Mennyire reálisak azonban Lengyelország és a balti államok azon aggodalmai, hogy ők lehetnek Putyin Oroszországának újabb célpontjai? Erről egy berlini biztonsági szakértőt és Szlovákia egyik volt NATO-nagykövetét kérdeztük, aki személyesen is ismeri az említett jelentés szerzőjét.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Biztonságpolitika

EU

Hadsereg

Kína

NATO

Orosz–ukrán háború

Oroszország

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak