Napunk

Napunk newsfilter: Ha Fico azt hitte, hogy ellenállás nélkül bedarálhatja a jogállamot, tévedett

Karikatúra - Danglár
Karikatúra – Danglár

1. Čaputová felszólalt a jogállam védelmében. 2. Erőt mutatott az ellenzék, most már csak az egység hiányzik. 3. Újabb bizonyíték mutatja, hogy a szuverenitás felkent védelmezője, Orbán Viktor befolyásolni próbálta a szlovákiai választást.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

 

A híreket válogatta és kommentálta Hegedűs Norbert

1. Čaputová felszólalt a jogállam védelmében

Zuzana Čaputová államfő pénteken figyelmeztette a kormánykoalíciót, hogy ha továbbra is ilyen őrült tempóban és senkivel nem egyeztetve akarják elfogadtatni a különleges ügyészség megszüntetését és a Btk. módosítását, akkor számíthatnak az elnöki vétóra. Emellett talán még az Alkotmánybírósággal is megvizsgáltatja a törvényeket, ami még nagyobb csúszást jelentene Ficóék számára.

Nincs ebben semmi meglepő, valószínűleg a kormánykoalíció is számított az államfő efféle reakciójára. Mégis jó látni azt, hogy Čaputová nem tűri szó nélkül a jogállam sárba tiprását, és ez egyben figyelmeztetés is arra nézve, mit veszíthetünk, ha Peter Pellegrini váltaná őt a Grassalkovich-palotában.

Mit kifogásol az államfő? Čaputová kifogásolta, hogy a törvényeket gyorsított eljárásban tárgyalja a koalíció, miközben erre semmi oka nincs. Hiányolta a szakmai vitát a benyújtott törvényekről, és nem tetszik neki az sem, hogy azok célzottan Daniel Lipšic személye ellen irányulnak a kormánypolitikusok megnyilatkozásai alapján.

Emlékeztetett az Európai Bizottság nyilatkozatára, mely szintén a gyorsított eljárást kifogásolta és a szlovákiai ügyészek nyilatkozatára, mely szerint a különleges ügyészség megszüntetése gyengíteni fogja a szervezett bűnözés és a korrupció elleni harcot, hiszen épp ezek ellen hívták életre.

Az államfő figyelmeztetett arra is, hogy az EU költségvetése ellen elkövetett bűncselekmények büntetési tételeinek csökkentése miatt Szlovákiát az a veszély fenyegeti, hogy leállítják az uniós pénzek kifizetését.

Nem lesz olyan könnyű Fico dolga. „Robert Fico és ez a kormány talán azt gondolták, hogy gyorsan átmegy a dolog, és hogy senki nem veszi majd észre.” Ezt már Michal Šimečka, a PS elnöke monda a PS, a KDH és az SaS mai sajtótájékoztatóján.

Azzal talán vitatkozhatunk, hogy vajon tényleg ennyire optimista lett volna a Smer vezetője, az viszont szinte biztos, hogy nem számított

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Fico-kormány

Igor Matovič

Napunk newsfilter

Orbán Viktor

Progresívne Slovensko

Zuzana Čaputová

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak