Napunk

Ódor Lajos Komáromban: Ez a leszámolás kormánya, a sötétebb fajta demokrácia felé tartunk

Fotó N - Tomáš Benedikovič
Fotó N – Tomáš Benedikovič

Ahol nem kell alkotmányos többség, ott mindent letarolnak, mondta a Fico-kormányról Ódor Lajos Komáromban, a Mindentudók kézikönyve című kötetének bemutatóján.

Dunaszerdahelyen és Komáromban is bemutatta Mindentudók kézikönyve című kötetét a Napunk beszélgetőestjén Ódor Lajos volt miniszterelnök. Alább a komáromi beszélgetés átirata olvasható, amelyben egyebek mellett szóba került,

  • milyenek voltak a magyar alap- és középiskolák, amelyekbe járt,
  • hogyan tanult meg szlovákul,
  • tartott-e attól, hogy ha kiderül a magyar nemzetisége, mégsem nevezik ki miniszterelnöknek,
  • hogyan látja a magyarországi és a szlovákiai demokrácia alakulását,
  • mivel foglalkozik most.

(A Mindentudók kézikönyve dedikált példányához az is hozzájuthat, aki vasárnap éjfélig bekapcsolódik a Napunk közösségi finanszírozási akciójába.)

A komáromi járásbeli Nagykesziről származik. Milyen volt a gyerekkora Nagykeszin?

Nagyon jó. Akkoriban nagyon kicsi volt a világ, a focipályán és a körülötte lévő erdőkben, tereken töltöttük a gyerekkorunkat, felhőtlenül. Egyáltalán nem érdekelt a politika vagy a közgazdaságtan, csak fociztunk vagy bóklásztunk a faluban.

A szintén közeli Ekelre járt alapiskolába, és ebből az időből fennmaradt egy fontos kordokumentum is, a hatodik osztályos Ódor Lajosnak egy fogalmazása, Milyen a jó tanító címmel. Ez a fogalmazás fontos dolgokat világít meg arról, hogyan gondolkodott a későbbi közgazdász már akkor.

Hodek Marika tanító néni találta meg ezt a füzetet, és kirakta a Facebookra. Az még csak elment volna, de valaki berakta a Vasárnapba. Azután nem mertem két hétig kimenni az utcára. (nevet)

Szerintem annyira nem rossz a fogalmazás, és kiemelném, hogy már akkor azt írta, az élet minden részletét meg kell tanítani a gyerekeknek. Sok ilyen jó tanítót ismert?

Igen, valahogy szerencsém volt, annak ellenére, hogy ezek az alapiskolák nem tartoztak az élvonalba a Komáromi járásban. A gimnázium viszont nagyon is, felvehette a versenyt bármelyik gimnáziummal Szlovákiában, és rengeteg jó tanár volt ott, akikre mindig szívesen emlékezem vissza. Ez nemcsak a matematikáról vagy a fizikáról szólt, amiket elég intenzíven űztem, hanem más tantárgyak is érdekeltek. Szerettem mindenféle dologgal foglalkozni, igyekeztem a reál tantárgyak mellett más területeken is jeleskedni.

Mik voltak az első maradandó olvasmányélményei?

Nem voltam nagy olvasó, a focipályán nem olyan jó olvasni, és így is már sokan fikusznak hívtak, amikor sokáig bent tanultam a szobában. De volt egy könyvtár Nagykeszin, és onnan kölcsönöztük ki a könyveket. Az első könyv egy medvéről szólt, de nem emlékszem a címére. Ami viszont első könyvként megfogott, az talán A Pál utcai fiúk volt, arra még mindig szívesen emlékszem vissza.

Az ekeli alapiskola után a komáromi Selye János Gimnázium következett. Amikor idén már miniszterelnökként itt járt megnyitni a tanévet, a beszédében azt mondta, a tanárai igencsak megizzadtak, mire sikerült emberformát gyúrniuk önből. Ennyire lázadó diák volt?

Nem voltam olyan egyszerű diák. Szerettem

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Gazdaság

Irodalom

Komárom

Magyar iskolák

Ódor Lajos

Ódor-kabinet

Oktatás

Orbán Viktor

Robert Fico

Szlovákiai magyar

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak