Napunk

Már a tízéves gyerekeknél is előfordulhat porckorongsérv, egyre gyakrabban jelentkeznek náluk a felnőttek egészségügyi problémái

Fotó - Julia Raaschová/Unsplash
Fotó – Julia Raaschová/Unsplash

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Noha még csak tízévesek, már most olyan problémákkal küzdenek, mint a szülők vagy a nagyszülők.

„Porckorongsérv, merev hátgerinc, megnyúlt izom a tizenkét vagy a tízéves gyerekeknél. Öt évvel ezelőtt nem voltak ilyen pácienseim, most azonban szinte hetente jön be valaki a rendelőmbe hasonló problémával” – mondja Petr Šifta gyógytornász.

Véleménye szerint a problémák mögött a csökkent izomfeszültség és az úgynevezett ízületi hipermobilitás kombinációja áll, amely manapság nagyon gyakori már gyermekeknél is. A hipermobilitást röviden úgy lehet leírni, mint a fiziológiai határokat meghaladó ízületi mobilitást.

„Az izmok így nem tartják egymás mellett a csigolyákat és az ízületeket nagy ívben, és elég gyorsan kialakulnak a különböző elzáródások. Már tízéves gyerekek is jönnek fájdalommal, elhajlással, görbüléssel, melyek fájdalmait ugyanúgy írják le, mint a negyvenes és annál idősebb páciensek” – teszi hozzá a gyógytornász.

Amikor az első, második gyermek jött hozzá ezekkel a problémákkal, úgy gondolta, hogy sokat ülnek a számítógép előtt, és azért vannak problémáik, mert nem mozognak. De fokozatosan olyan gyerekek is érkeztek, akik aktívan sportolnak.

A „fura problémákkal” küzdő gyerekek már Matej Hodáč gyógytornász rendelőjében is egyre többen vannak.

„Van például egy nyolcéves kislány, akinek már hatodszor ficamodott ki a bokája. És nem azért, mert mondjuk lábteniszezett, hanem mert egyenetlen talajon sétált. Egy normális, egészséges testnek nem kellene, hogy gondot okozzon egy ilyenfajta mozgás. És ez csak egy példa a sok közül. Az utóbbi időben több hasonló »buta« törés vagy ficam is történt” – mutat rá.

Ő is olyan változásokat észlel az izmokban és az ízületekben, amelyek egyáltalán nem felelnek meg a páciensek életkorának.

„A gyerekeknek gyakran vannak olyan fájdalmaik, amelyek megerőltetés után jelentkeznek. Tízkilométeres gyaloglás után arról számolnak be, hogy a sarokcsontjukban lévő szalagok vagy a térdük belső oldala fáj, és ezeket a fájdalmakat sokáig érzik. Ebben a korban a tartó izom- és csontrendszerének már képesnek kellene lennie alkalmazkodni ehhez a terheléshez. A szervezetük azonban kevésbé képes regenerálódni, a fizikai megterhelésre úgy reagál, mint egy hatvanéves teste” – teszi hozzá a gyógytornász.

„Ez azért bonyolult, mert a rehabilitáció nincs felkészülve az ilyen problémákkal küzdő gyerekekre, és az ilyen mozgási nehézségekkel való munka komplikáltabb a gyerekek esetében” – mondja Hodáč.

A problémák okai 

Nem tudni, miért küzd ilyen sok gyerek ízületi- és izomproblémákkal. Mivel a csökkent izomfeszültség a neurológia alá tartozik, elméletileg a gyerek méhen belüli fejlődésében bekövetkezett változásokra vezethető vissza. Egy lehetséges magyarázat lehet az is, hogy a mai csecsemőket gyakran hordozókban és kendőben szállítják a szüleik.

„A gyereknek élete első hónapjaiban egy olyan felületre van szüksége,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Egészség

Gyermeknevelés

Sport

Tinédzserek

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak