Napunk

Napunk newsfilter: Gyimesi érkezése kényszerpályára állítja a Szövetséget

Berényi József, Forró Krisztián és Gyimesi György. Fotó - Facebook/Forró Krisztián
Berényi József, Forró Krisztián és Gyimesi György. Fotó – Facebook/Forró Krisztián

1. Gyimesit hozott a Mikulás. 2. Fico úthengerét az amerikaiak sem állítják meg. 3. Fico már nem fél.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

 

A híreket válogatta és kommentálta Finta Márk

1. Gyimesit hozott a Mikulás

Csendesen kergetőztek a hópelyhek az utcalámpa fényében, mikor Forró Krisztián kitette a tisztára pucolt cipőjét a Szövetség székházának ablakába Mikulás napján.

S éjszaka bekövetkezett a kis ünnepi varázslat: másnap, mikor megérkezett az irodájába, a cipőből Gyimesi György ugrott ki, hangos „megjöttem” felkiáltással, kezében egy kampányból maradt töltőtollal. Halk csengőszó hallatszott, mikor aláírta a belépési nyilatkozatot, és ha nagyon fülelt az arra járó, még a Mikulás rénszarvasainak távolodó patadobogását is hallhatta.

Persze ez csak egy kis decemberi fantáziálgatás, Gyimesi belépése a Szövetségbe ennél sokkal prózaibb keretek között zajlott, és abszolút várható volt. Nyilván kellett köré egy kis pávatánc, na meg egy kis üzengetés, hogy úgy tűnjön, ennek az egésznek komoly tétje van. De a végeredmény az utolsó hetekben egyre nyilvánvalóbb volt.

Fecske, fészek nélkül. Ennek több oka is van. Az egyik, hogy egyre nyilvánvalóbbá vált, Gyimesi, a fecske, nem marad talpon fészek nélkül. Kézivezérelt sajtóján és Facebook-oldalán keresztül ugyan üzengetett, igyekezett felverni a saját árát, és azt sejttette, hogy kinézhet neki valamilyen pozíció az új kormány közelében.

Ebből azonban végül nem lett semmi. Közben szép lassan elkopott a média érdeklődése is, és a szlovák politika túllépett rajta.

Berényi József és Forró Krisztián azonban egyáltalán nem lépett túl Gyimesi Györgyön. Ahhoz ugyanis túl sok politikai tőkét halmozott fel az elmúlt években, és a választási kampányban is. Ezt a tőkét pedig nem lehet szabadon lebegve hagyni, be kell csatornázni – főleg egy olyan fontos politikai projekt előtt, mint az EP-választás.

Mit nyernek Berényiék? A Szövetséget MKP 2.0-vá változtató Forró-Berényi tandemnek tehát most már nem kell azon törnie a fejét, miben mesterkedik Gyimesi, és mire szándékozik felhasználni a politikai tőkéjét – a családi ezüst megmarad a Čajak utcai székház konyhafiókjában. Abban is reménykedhetnek, hogy így némi politikai kontrollt szereznek felette – feltéve, ha tudnak neki olyan ajánlatot tenni, ami kielégítheti Gyimesi ambícióit.

Emellett Gyimesi által megerősíthetik a kontrollt a párton belül is – ugyanis a Szövetségen belül vannak olyan elégedetlenkedők, akik nem hiszik el Berényinek és Forrónak, hogy ha sokadszor is fejjel mennek a betonfalnak, azt előbb vagy utóbb áttörik. Gyimesi pedig már az első megnyilvánulásában egyértelművé tette, hogy leszámolások sorára lehet számítani a párton belül, és ebből bizony nem fog kimaradni.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Fico-kormány

Gyimesi György

Napunk newsfilter

Robert Fico

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak