Napunk

Magasabb adók és járulékok – mutatjuk, mi vár jövőre az alkalmazottakra, a vállalkozókra és a cégekre

Ladislav Kamenický (Smer) pénzügyminiszter Fotó - TASR
Ladislav Kamenický (Smer) pénzügyminiszter Fotó – TASR

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

  • Visszatér a cégek számára kötelező minimáladó, a munkáltatók és a vállalkozók számára is növekszik az egészségügyi járulék. 
  • Csökken a második pillérbe fizetett járulék aránya.
  • A cikkben elmagyarázzuk, milyen változtatásokat hagyott jóvá a kormány a munkáltatók és a vállalkozók számára. 

A Fico-kormány az államháztartás helyreállítását az adók és illetékek növelésére alapozta. A változások elsősorban a kisvállalkozókat és a nagyvállalatokat érintik. Az állami hivatalnokok és a tanárok a jelek szerint jövőre nem kapnak béremelést.

Az alapvető változás az, hogy 1,8 millió polgár kevesebbet tesz majd félre a nyugdíjas éveire. A kormány úgy döntött, hogy a nyugdíj második pilléréhez való hozzájárulást a bruttó fizetés (vagy más adóalap) 4 százalékára csökkenti. Ez mindenkit érint, legyen az alkalmazott, egyéni vállalkozó, művész stb.

A járulék jövőre 5,5 százalékos lenne, 2026-ban 5,75 százalékra, 2027-ben pedig 6 százalékra emelkedne. Ez azonban a kormány által jóváhagyott változások miatt nem valószínű, hogy bekövetkezik. Aki például bruttó 1200 eurós jövedelemmel rendelkezik, az most havi 66 eurót fizet be a második pillérbe a járulékaiból, de ez a változás után 18 euróval kevesebb lesz.

A vállalkozásoknak ismét minimáladót kell fizetniük, a munkáltatók, a vállalkozók és önköltséges biztosítással rendelkező személyek egészségügyi járuléka pedig emelkedik. Az egyes bírósági illetékek is emelkednek. A kormány javaslatairól még a parlamentnek is szavaznia kell.

Mi változik az alkalmazottak számára

A javaslat alapján az alkalmazottak számára sem az adók, sem pedig a járulékok nem emelkednek. A munkáltatóik azonban magasabb egészségügyi járulékot fognak utánuk fizetni.

Jelenleg a munkáltató a bruttó fizetésük 10 százalékát fizeti egészségügyi biztosításra, ez januártól már 11 százalék lesz. A cégek esetében ez azt jelenti, hogy magasabb kiadásokkal kell számolniuk az alkalmazottak után, tehát növekszik a munkájuk ára.

Ha egy cég 750 eurós minimálbért fizet egy alkalmazottnak, januártól 7,50 euróval többe kerül majd számára az egészségügyi biztosítás. Ha a kormány nem módosított volna a feltételeken, akkor havi 75 eurót kellett volna fizetnie egy alkalmazott után, így azonban ez az összeg 82,50 euróra emelkedik.

Az Eurostat adatai alapján 2021-ben az unióban Szlovákiában a második legmagasabb volt (43 százalék) a járulékok aránya a teljes adóteherben. A járulékok emelése miatt a munkáltatók megfontolják majd, hogy megemelik-e az alkalmazottak bérét vagy sem.

Nem emelkedik mindenki fizetése: A közigazgatásban dolgozók bérét 2024 szeptemberétől már nem fogják valorizálni.

  • A tanárok fizetése januárban 10 százalékkal, szeptemberben pedig további 12 százalékkal emelkedett, a törvény a fizetés emelését 2024 szeptemberéig garantálja. Jövő szeptemberben azonban már nem fog emelkedni a fizetésük.
  • Az állami hivatalnokoknak

    Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Adózás

Fico-kormány

Gazdaság

Munka

Szociális Biztosító

Vállalatok

Vállalkozás

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak