Napunk

Péntektől látható a Komáromi Jókai Színházban az autisták világára ablakot nyitó szemléletformáló játék

Fotó - Komáromi Jókai Színház
Fotó – Komáromi Jókai Színház

Mark St. Germain amerikai dráma- és forgatókönyvíró Táncórák című színművét Gál Tamás, a Komáromi Jókai Színház igazgatója rendezte. Az előadás a Veszprémi Petőfi Színház és a Csavar Színház közös produkciója.

Senga (Kiss Szilvia) és Ever (Szabó Viktor) szomszédok. Még sosem találkoztak. Mindketten bezárkóztak a saját világukba. Senga élete a tánc, de egy balesetben súlyosan megsérült, az orvosok szerint soha többé nem táncolhat. Ever autista, különös intellektusú, akinek nehézséget jelent kapcsolatba lépni másokkal. Aztán Ever egy napon mégiscsak becsönget Sengához: tanítsa meg táncolni.

Lépegetnek egymás felé, először kicsit ügyetlenül, aztán kíváncsi figyelemmel, milyen is a másik világa. Ahogy megismerik egymást, érzelmekből is leckéket vesznek. Külön-külön és közösen is megpróbálnak „kitáncolni” a maguk komfortzónájából, amelyben jó ideje éldegélnek.

Fotó – Komáromi Jókai Színház

„Mindig nagyon foglalkoztatott azon embertársaink sorsa, akik »mások«. Nem jobbak, nem kevesebbek, de mások, mint az átlagember, legyen szó akár a bőrszínről, akár egészségügyi állapotról, ami »mássá« teszi őket. Mi, a többség hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy átlagosak vagyunk, mi vagyunk a »normálisok«, csak azért, mert mi vagyunk többen, emiatt pedig előítéletesek és kirekesztőek tudunk lenni. Minden darabban keresem azt, hogy tudok a perifériákra került emberek történetével dolgozni – emelte ki Gál Tamás rendező. – A darab egyik fontos felvetése,

Komárom

Komáromi Jókai Színház

Kultúra

Színház

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak