Napunk

Magyar könyvek, halászlé, pozsonyi kifli is van a pozsonyi adventi vásáron, ahol forralt bort már csak visszaváltható pohárban kapunk

Pozsony Fő tere idén is karácsonyi díszbe öltözött. Fotó - Napunk
Pozsony Fő tere idén is karácsonyi díszbe öltözött. Fotó – Napunk

Akinek a pozsonyi adventi vásár forgatagában már megülte a gyomrát a zsíros cigánypecsenye, és inkább egy kis kultúrára szomjazik, vegye az irányt a Pozsonyi Kifli standja felé.

Pozsony és környéke a Napunk fókuszában. Keresd Pozsony címkével megjelölt cikkeinket! Ezeket a dél-szlovákiai sztorikat csak nálunk találod meg.

Helyszíni riporttal jelentkezünk a szlovák főváros karácsonyváró bazárjából, amelynek szíve és kulturális oázisa immár tíz éve a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás mákos, diós péksüteménytől illatozó fabódéja.

Fenntartható vásár, amely a rászorulókra is gondol

Az adventi vásár főszervezője, a pozsonyi magisztrátus, illetve a Pozsonyi Kulturális és Információs Központ idén is nagy gondot fordított a jótékonykodásra, valamint a fenntartható vásározásra, a köztisztaságra és a környezetbarát hulladékfeldolgozásra.

A karácsonyi vásár idén négy teret foglal el: a Fő tér mellett a Ferenciek terét (Františkánske námestie), a Prímás teret (Primaciálne námestie) és a Hviezdoslav teret (Hviezdoslavovo námestie). A Fő teret övező két kisebb téren kapott helyet a színpad, illetve az idei újdonság, az Ikeával közösen kialakított „Barátságos zóna” a Prímás palota előtt.

Itt kellemes környezetben, fedett teraszon elhelyezett asztaloknál pihenhet meg bárki, akinek már tele van a hócipője a tömeggel és a vásári forgataggal. Szintén a Prímás téren kapott helyet a már több éves hagyománynak örvendő karácsonyfaerdő.

A Barátságos zóna a Prímás téren, a háttérben a karácsonyfaerdő. Fotó – Napunk

A több tucatnyi karácsonyfát pozsonyi iskolások díszítik fel saját kezűleg készített, sok esetben újrahasznosított díszekkel. A látogatók december 10-ig szavazhatnak a legszebb karácsonyfára, a legtöbb voksot kapó iskolákat a város a december 17-ei díjkiosztó ünnepségen jutalmazza meg. A karácsonyfákat ezután rászorulóknak, karitatív szervezeteknek vagy szociális otthonoknak ajándékozzák a közönség javaslatai alapján.

Az adventi vásáron más módon is lehet jótékonykodni, például a megunt játékok vagy gyerekkönyvek leadásával a rászoruló családok számára. Emellett gyűjtést rendeznek a hajléktalanok javára is, ide elsősorban hálózsákokat és pokrócokat várnak. Az adventi vásár újrahasznosító állomásain leadott, betétdíjas palackokból befolyó összeget pedig a város egy hajléktalanokat segítő nonprofit szervezetnek juttatja el.

Újrahasznosító pont az adventi vásáron. Fotó – Napunk

A köztisztaságra és a környezetbarát hulladékfeldolgozásra idén is odafigyeltek a szervezők. Folyamatosan dolgoznak az utcaseprők, italt csak visszaváltható pohárban kapunk, ételt pedig komposztálható tányérokban és evőeszközökkel adnak. Idén már az Óváros által szervezett Hviezdoslav téri piacon is ez a szabály érvényesül.

Van vegán büfé és halászlé is

Bár korcsolyapálya idén sincs, és a nemzeti színház régi épülete elől eltűntek a szuveníreket kínáló faházacskák is, a Hviezdoslav téren felállított óvárosi adventi vásár bővült egy családbarát övezettel, amely szalmabálás pihenőkkel, mini-Óvárossal és fenyőfa-labirintussal várja a gyerekeket. Itt állították fel a hagyományos fabetlehemet is. Hétfőn este a családi zóna üres volt, de hétvégén minden bizonnyal gyerekzsivajtól hangos.

A Fő tér hétfőn este is csaknem teljesen megtelt vásározókkal. Fotó – Napunk

Az általunk megszólított árusok beszámolói is ezt támasztották alá: hétvégén ugrásszerűen megnő a forgalmuk, és bizony előfordul akkora tömeg is, hogy csak lépésben lehet haladni. A Fő tér mondjuk hétfőn is elég forgalmas volt, nem sokkal zárás előtt is majdnem tele volt vásározókkal.

Az idei adventi vásár egyébként leginkább

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Karácsony

Kultúra

Pozsony

Pozsonyi Kifli

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak