Napunk

Tízmilliókkal kevesebb pénz jut a közmédiának, az állam reklámokkal kompenzálná a hiányt. Az ellenzék kényszerített engedelmességről beszél

RTVS. Fotó N – Tomáš Benedikovič
RTVS. Fotó N – Tomáš Benedikovič

Roman Michelko, a parlament mediális bizottságának elnöke úgy gondolja, hogy a napi műsoridő 0,5 százalékáról annak ötszörösére lehetne emelni a megengedett reklámok arányát az RTVS-ben.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Amikor az SNS elnökét, Andrej Dankót vasárnap, november 12-én az RTVS O päť minút dvanásť című vitaműsorában a közszolgálati rádió és televízió esetleges szétválasztásáról kérdezték, egyenesen a műsorvezetőhöz fordult.

„Nézze meg, milyen helyiségekben ülnek, hiszen majd’ önökre szakad az egész. Nézze meg a mellékhelyiségeket. Az egész RTVS-ben rendetlenség van. Kérdezze meg az operatőröket, hogy elégedettek-e a fizetésükkel“ – mondta.

Egy hónappal azt követően, hogy Danko azzal érvelt az RTVS szétválasztására irányuló tervek védelmében, hogy javítani kell a televízió és a rádió anyagi helyzetét, a kormány a konszolidációs törvény keretében bejelentette az RTVS-nek az állami költségvetésből garantáltan nyújtott támogatás jelentős csökkentését. A közmédia eddig a GDP 0,17 százalékát kapta, jövőre ez az arány már csak 0,12 százalék lesz.

Ladislav Kamenický (Smer) pénzügyminiszter a javaslatot egyebek mellett azzal magyarázta, hogy arról a bevételi szintről van szó, amellyel az RTVS az idén rendelkezett, és amelyet nem tartott elegendőnek. A kormánykoalíció kompenzálni akarja a közmédiának szánt támogatás drasztikus csökkentését, az ellenzék azonban attól tart, a kabinet ezzel a lépéssel azt akarja elérni, hogy nagyobb engedelmességre kötelezze az RTVS-t.

Ľuboš Machaj, az RTVS vezérigazgatója. Fotó N – Tomáš Benedikovič

60 millióval kevesebb

Az RTVS a 2024-re vonatkozó költségvetési tervei szerint nagyjából 201 millió euró bevételre számított. Ennek jelentős részét az állami költségvetésből származó hozzájárulás tette volna ki. A GDP 0,17 százalékával számolva, amit tavaly a képviselők jóvá is hagytak, ez összesen 186 millió euró lett volna.

Reklámbevételekből 7 millió euróra számított az RTVS (nagyjából 5,5 millió televíziós, a maradék pedig rádiós reklámból), további 6 millió euró pedig a kreatív központok projektjének visszatérítésével folyt volna be. Összehasonlításképpen, az RTVS 2023-ban olyan költségvetéssel dolgozott, amely 165,8 millió eurós bevétellel számolt.

A kormány szerint nagyjából 55 millió eurót takarítanak meg azzal, ha az RTVS a GDP 0,17 százaléka helyett csak annak 0,12 százalékát kapja. A közmédia jelenleg elemzi a lehetséges forgatókönyveket, amelyeket a javaslat elfogadása hozhat magával.

„Az 55 milliós különbség minden területet érintene, különösen a gyártást, az üzemeltetést, valamint a beruházásokat“ – mondta az RTVS szóvivője, Zuzana Vicelová. „Egy ilyen javaslat elfogadásának esetében az RTVS-nek olyan alapvető lépésekhez kell folyamodnia, amelyek negatív hatással lesznek az intézmény működésére.“

Az RTVS vezetősége szerint például sor kerülhet az RTVS :24 és a :Šport csatorna korlátozására vagy megszüntetésére, korlátozódhat a saját gyártás, csökkenhet az alkalmazottak száma, leállhat az online szolgáltatásokba, a technikai felszerelésre, az építési munkálatokba fektetett beruházás, leállhat a rádióállomások fejlesztése, ahogy a regionális stúdiók fejlesztése is.

„Az említett változások a szlovák kreatív iparra is hatással lennének,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Fico-kormány

Média

RTVS

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak