Napunk

Hogyan oszlik el a pénz a világban? A nemzetek gazdagsága, az ipari forradalom és az eszmék hatalma (részlet a Mindentudók kézikönyvéből)

Shooty
Shooty

Részlet Ódor Lajos Mindentudók kézikönyve című kötetéből (Vályi Horváth Erika fordítása).

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

„Az ember egyszer elkezd gondolkodni ezeknek a kérdéseknek az emberi jólétre vonatkozó következményein, akkor utána már nehéz bármi másra gondolni…”
Robert E. Lucas

„Nem számít, szegény vagy-e, vagy gazdag, amíg van pénzed.”
Joe E. Lewis

Miért gazdagok egyes országok, és miért szegények mások? Ahogy a közgazdász és Nobel-díjas Lucas idézetéből kiderül, ha egyszer elkezdünk ezen gondolkodni, nehéz abbahagyni. Hogyan lehetséges, hogy Luxemburgban a minimálbér több mint 2000 euró, míg sok afrikai országban az emberek egész évben keresnek ennyit (ha egyáltalán keresnek)?

Ebben a fejezetben bemutatom a világ országai közötti gazdasági fejlettségbeli különbségeket, elmagyarázom, mikor keletkeztek ezek a hatalmas egyenlőtlenségek és hogyan néz ki a gazdagság eloszlása országokon belül. Ezután a gazdasági növekedésről és a globalizációról szóló fejezetekben részletesebben szó lesz róla, miért ilyen változatos a világ jövedelmi térképe, a boldogságról szóló fejezetben pedig feltárom, mennyi pénz kell a boldog élethez. Kezdetnek rendhagyó túrára invitálom önöket.

Ódor Lajos Mindentudók kézikönyve című kötete (szlovák eredetiben Rýchlokurz geniality) a jelen és a jövő legizgalmasabb trendjeit és legégetőbb kihívásait mutatja be 42 fejezetben. A kötet szlovákul bestseller lett, magyarra Vályi Horváth Erika fordította, és 2023 novemberében jelent meg az Open Books Kiadónál.

A Napunk a könyvből a kiadó és a szerző engedélyével közöl részleteket. A kötet megrendelhető a Denník N webshopjában, illetve a Napunk adománygyűjtésének keretében a szerző által dedikált példányhoz is hozzá lehet jutni.

A kötetet a szerző jelenlétében december 6-án 19:00-tól Dunaszerdahelyen a Buena Coffee House-ban, december 7-én 19:00-tól pedig Komáromban a Rév – a magyar kultúra házában mutatjuk be.

Óriások és törpék

Hogy jobban érzékeltessük a hatalmas jövedelmi különbségeket, képzeletbeli körutat szervezünk a világ összes országába. Építünk egy lelátót, és a földkerekség lakói felvonulnak előtte. Hatvan perc alatt a bolygó közel 8 milliárd lakosát kellene megnéznünk. De ez nem egy közönséges felvonulás, az emberek testmagassága attól függ, mennyire gazdag az országuk.

A számok egyszerűsítése érdekében tegyük fel, hogy az átlagos testmagasság 180 centiméter, tehát ha egy ország a világ többi részéhez képest átlagos jövedelemmel rendelkezik, akkor lakói pontosan ilyen magasak lesznek.

Ez azt jelenti, hogy egy szegényebb országban, ahol a jövedelem csak fele az átlagnak, a lakosság 90 centiméteres. Az átlagnál kétszer gazdagabb országoknak pedig 3,6 méter magas polgárai lesznek. A bemutató a legszegényebb országokkal kezdődik, és fokozatosan halad a gazdagabb nemzetek felé. Természetesen minél népesebb egy ország, annál hosszabb ideig tart majd, amíg mindenki elvonul előttünk. Csak emlékeztetőül: az egész esemény egy teljes óráig tart.

Az első öt percben főleg afrikai országokból származó embereket látunk, körülbelül 7 és 35 centiméter közötti magassággal. Tíz perc után az indiaiak következnek, akik 65 centiméteresek, és összesen 11 percig haladnak el előttünk – rengetegen vannak. Fél óra múlva jönnek a kínaiak, akik még mindig az átlag alatti, 156 centiméteres magassággal rendelkeznek. A kínaiaknak 13 percbe telik, amíg mindannyian ellépkednek előttünk. Az Egyesült Államok az utolsó három percben érkezik a 6,5 méteres óriásaival, és az utolsó pillanatban néhány katari is befut, akik 18 méteresek.

1.1 ábra – Jövedelmi különbségek

És hol van Magyarország? Magyarország az 50. perc után 360 centiméteres magassággal lép pályára. Ez azt jelenti, hogy a világ leggazdagabb 20%-ához tartozik, és nagyjából kétszer akkora jövedelemmel rendelkezik, mint az átlag. Nyilvánvalóan sokkal rosszabbra számítottak. Láthatjuk tehát, hogy hatalmas különbségek vannak az egyes országok között, és a jövedelmek alapján felosztott világ az óriások és törpék birodalma, akárcsak a Gulliver utazásai című műben.

Mikor keletkeztek ezek a hatalmas különbségek?

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Gazdaság

Ódor Lajos

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak