Napunk

A kormány bemutatta az adóemelési terveit. Szeptember elseje már nem lesz munkaszüneti nap

Szlovákia miniszterelnöke, Robert Fico (Smer-SD). Fotó - TASR
Szlovákia miniszterelnöke, Robert Fico (Smer-SD). Fotó – TASR

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

  • A Fico-kabinet 18 intézkedést fogadott el annak érdekében, hogy növelje az állami költségvetés bevételeit.
  • A kormány magasabb adót vet ki a bankokra, a Slovnaftra, valamint a dohánytermékekre és az alkoholra is.
  • Csökken a második pillérhez való hozzájárulás összege, hogy legyen pénz a szülői nyugdíjra.
  • Szeptember 1-je államünnep marad, de már nem lesz munkaszüneti nap.
  • A munkáltatók, az önfoglalkoztató vállalkozók (SZČO) és az önköltségesek számára is emelkednek az egészségügyi illetékek.
  • Az alábbiakban olvashatók a konszolidációs intézkedések, valamint a költségvetésre gyakorolt, várható hatásuk.

A negyedik Fico-kabinet hétfőn 18 konszolidációs intézkedést fogadott el, amelyek várhatóan nagyjából 2 milliárd euróval növelik az állami költségvetést. Az intézkedések vélhetően a következő évben lépnek életbe.

A kabinet korábban arról beszélt, hogy a konszolidációs csomag 2,5 milliárd vagy akár 3 milliárd euró többletet jelenthet, az összeg végül nem egész 2 milliárd euró.

A kormány a következő héten fog tárgyalni a költségvetésről. A pénzügyminisztérium azt feltételezi, hogy az idei évben a deficit a GDP 6,5 százaléka körül fog mozogni, jövőre pedig 6 százalék körül. Fico szerint a konszolidáció üteme nem lesz magasabb, mint a GDP fél százaléka, ami legfeljebb 600 millió eurót jelent.

A miniszterelnök elmondta, hogy 2024-ben is kifizetik a szülői nyugdíj teljes összegét. Azok a nyugdíjasok, akiknek a gyermeke dolgozik, a pénzt júniusban kapják meg. Az összegre úgy kívánják megteremteni a fedezetet, hogy csökkentik a második pillérhez való hozzájárulást. Ma ez a bruttó bérek 5,5 százaléka, jövőre 5,75 százalékra kellett volna emelkednie, ehelyett 4 százalékra csökken.

A kormány jóváhagyta továbbá, hogy szeptember 1-je, azaz a Szlovák Alkotmány napja továbbra is államünnep maradjon, a továbbiakban azonban ez a nap nem lesz munkaszüneti nap. 2024-ben szeptember 1-je vasárnapra esik, amivel a költségvetés „csak“ 12 millió eurót nyer. A következő évben azonban már 130 millió euró körüli összegre lehet számítani.

A legtöbb plusz pénzt a költségvetésbe a bankadó hozhatja. A kormány nagyjából 336 millió euró többletbevételre számít a bankoktól – ez a GDP nagyjából 0,3 százaléka lehet. A díj 30 százalékos lesz, 2027-ig fokozatosan 15 százalékra csökken. Ladislav Kamenický pénzügyminiszter szerint a bankok további 580 millió eurót fizetnek az államnak a jövedelemadó egyéb módosításainak köszönhetően.

Az egyes minisztériumok kiadásai 5 százalékkal csökkennek, ezzel összesen 71 millió eurót spórolhat az állam. A miniszterek még nem közölték, miként tervezik a spórolást.

Újra bevezetik a társaságiadó-engedélyt, azaz lényegében a minimumadót. További pénzt takarítanának meg azzal, hogy a közigazgatási fizetéseket 2024. szeptember 1-jétől nem valorizálnák. Ezen az intézkedésen ugyanakkor még dolgozni kell, mert például az egészségügyi alkalmazottak bérét az ún. bérautomata szabályozza.

Robert Fico a költségvetésről szóló sajtótájékoztatójának végén üzent az újságíróknak: „Ahogy azt a vonatkozó törvény kimondja, kötelességem, hogy tájékoztassam önöket a kormány tevékenységéről, az önök kötelessége pedig, hogy időben, sokoldalúan és valósághűen tájékoztassák a nyilvánosságot. Sok sikert kívánok önöknek törvényi kötelességük teljesítéséhez“ – mondta a miniszterelnök, majd anélkül távozott, hogy kérdezési lehetőséget biztosított volna a sajtó számára.

A kormány prioritásai az elsők

A kormány ugyan azt állítja, hogy orvosolni akarja az államháztartási hiányt, a kabinetnek megvannak a saját prioritásai is, amelyekre további forrásokat kell keresnie. Az összeg, amire még szükségük van, nagyjából egymilliárd euró.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Fico-kormány

Költségvetés

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak