Napunk

Hatásos a magyar kormány információs befolyása Szlovákiában, de ennek okai nem csak Magyarországon keresendőek

Illusztráció N – Soňa Ševčíková
Illusztráció N – Soňa Ševčíková

A szlovákiai magyar kisebbség információs terével kapcsolatban sok mítosz kering. Legyen szó a magyar buborék legendájáról, miszerint a Szlovákiában élő magyarok csakis, kizárólag magyar médiát fogyasztanak. Vagy épp arról, hogy is árasztja el dél-Szlovákiát a határtól délre zajló állami propaganda és dezinformálás. Egy dolog összeköti ezeket. Mégpedig, hogy bár fontos érvelési eszközként szolgálnak sok okfejtésben, valós kutatásoknak csak nagy ritkán részei. Így maradnak a jól megszokott mantrák, számok nélkül.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A Political Capital politikai kutató, elemző és tanácsadó intézet friss tanulmánya viszont épp az egyik ilyen vakfoltot próbálta eltávolítani – konkrétan feltérképezni az Orbán-rezsim hatását a szomszédos országok magyar kisebbségeinek közbeszédére. A magyar kormány narratívái pedig épp Szlovákiában terjednek a legsikeresebben.

Az, hogy a magyar kormány narratívái, propagandája hatással van határon túli magyar közösségekre, vitathatatlan. Az Orbán-kormány maga is sokat tesz ezért, például a hozzá közel álló kisebbségi média finanszírozásával. Üzenetei pedig a magyar állami televíziók és rádiók által szintén könnyen utat találnak a szlovákiai magyarokhoz is. Kérdés viszont, hogy pontosan milyen mértékben hat a magyar kormányzati propaganda és dezinformáció a magyar kisebbségi közösségekre, és mennyiben beszélhetünk a kisebbségi magyar nyilvánosság feletti befolyás megvalósulásáról. Épp ezekre kereste a választ a budapesti think tank határon túli partnerek bevonásával.

Ahogy azt maga a tanulmány is kiemeli, az Ukrajna elleni orosz agresszió is alátámasztja a téma jelentőségét, a magyar kormány európai, amerikai, szomszédos és nyugat-balkáni befolyásépítésével együtt. Így nem csak egy sok éves kutatási „adósságról” van szó, mely kulcsfontosságú a kisebbségi magyar információs terek dinamikájának megértéséhez, de a Kreml által térségünkben újjáélesztett etnikai alapú területi követelések kontextusában aktuálisabb a problémakör, mint valaha.

A féléves időszakot felölelő (2023. január 1. és július 15. között) kutatás az Orbán-kormány által gyakorolt propagandát és/vagy dezinformációt tartalmazó narratívák jelenlétét vizsgálta a határon túli kisebbségi médiatérben. Azokét, melyek a szomszéd rezsim ellenségképet és konfliktust generáló ideológiájának gerincét képezik: migráció, gender, háború és szankciók.

A kutatás fontos megállapítása, hogy épp Szlovákia, illetve a szlovákiai magyar mediális tér a a leginkább kiszolgáltatott az Orbán-rezsim befolyásának és nem csak a manipulatív narratívák számát tekintve. További adottságai is rontanak az ellenálló-képességén. Ilyen a kisebbségi médiafogyasztók bizalmatlansága a médiával szemben, de nem segít az sem, hogy egyszerre célpontjai a Robert Fico és az Orbán-rezsim által külön-külön vagy együttműködve terjesztett dezinformációs narratíváknak. Ehhez képest lényegesen jobb a helyzet a további három vizsgált országban (Románia, Szerbia, Ukrajna).

Szomorú elsőség

A kutatás eredményei alapján a szlovák kisebbségi médiatér volt a legaktívabb és hatékonyabb a magyarországi dezinformációk reprodukálásában.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Dezinformáció

Média

Orbán Viktor

Propaganda

Robert Fico

Szlovákiai magyar

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak