Napunk

Napunk newsfilter: Valami nagyon elromlott az iskolákban

1. Szlovákiában van a legnagyobb befolyása a szegénységnek a gyerekek jövőjére. 2. Ficóék fosztogatnak, hogy osztogathassanak. 3. A csúcs előtt Macron masszírozza Orbánt.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

 

A híreket válogatta és kommentálta Sánta Szilárd

1. Szlovákiában van a legnagyobb befolyása a szegénységnek a gyerekek jövőjére

Megjelentek a 2022-es PISA-felmérések eredményei. Először a magyarországi összesítéseket tették közzé, a szokásos kesergéssel: a magyar diákok régiós összehasonlításban lemaradtak a lengyel és a cseh diákokhoz képest, viszont a magyar tanulók eredménye arányait tekintve kevesebbet romlott, mint az OECD-átlag. (OECD: Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet – nemzetközi gazdasági szervezet, Magyarország 1996, Szlovákia 2000 óta tagja).

Mi az a PISA-felmérés? Háromévente méri a 15 éves diákok szintjét matematika, szövegértés és természettudomány témakörökben. A felmérés globális. Most kivételesen négy év telt el a két tesztelés között: 2018 után – a koronavírus-járvány miatt – 2022-ben volt a következő.

A magyar diákok teljesítménye matematikából és szövegértésből romlott, azonban természettudományokból javult. Matematikából és természettudományból a magyar eredmények egy-egy ponttal vannak az OECD-átlag fölött, szövegértésből pedig három ponttal maradnak el az említett átlagtól.

Nemzeti tragédia. Ugyancsak ma jelentek meg a szlovákiai adatok, amelyek teljesen lehangolóak. Tomáš Drucker oktatásügyi miniszter nemzeti tragédiának nevezte a közzétett eredményeket.

Az OECD-országok átlageredménye hatalmasat zuhant. Ez alól a szlovákiai diákok sem jelentenek kivételt, sőt mindhárom mért témakörben átlag alatti a teljesítmény: az eredmény matematikából 486 pontról 464 pontra zuhant (az OECD-átlag 472), szövegértésből 458 pontról 447-re (az átlag 476) és a természettudományokból 464 pontról 462-re (az átlag 485).

Húsz éve tesztelik ezzel a módszerrel a diákokat világszerte, Szlovákia mindig is elmaradt az átlagtól, de voltak olyan periódusok 2006 és 2009, valamint 2015 és 2018 között, amikor a korábbi időszakhoz képest enyhe javulás volt észlelhető.

Régiós összehasonlításban Szlovákia fájdalmasan lemaradt, míg például Lengyelország, Csehország, Magyarország és Ausztria az OECD-átlag fölötti eredményt ért el, a szlovákiai diákok teljesítménye nem éri el az átlagot.

Szembetűnő, hogy mennyire rosszak a szövegértési eredmények, kb. minden harmadik 15 éves diák nem tud szöveget értelmezni.

Van még egy szomorú része is a felmérésnek Szlovákiára nézve, melyet egyébként a jelentésben külön kiemeltek. Az a helyzet, hogy nálunk van a legnagyobb hatása annak, hogy a diáknak, a családjának, milyen a szociális, gazdasági háttere. Tehát Szlovákiában

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Brüsszel

Emmanuel Macron

Európai Unió

Fico-kormány

Gazdaság

Költségvetés

Napunk newsfilter

Oktatás

Orbán Viktor

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak