Napunk

Az apósomék minden adandó alkalommal pénzt adnak nekünk, engem már ez sért. Visszautasíthatom a következő ajándékukat?

Ilusztráció - Midjourney
Ilusztráció – Midjourney

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A férjem szülei jó emberek, és bár sok mindenben nem értünk egyet, szerintem elég jó a kapcsolatunk. Egy másik városban élnek, így nem sokat látjuk egymást. De zavar a viselkedésükben az a mód, ahogy kimutatják a ragaszkodásukat vagy a szeretetüket irántunk, mégpedig pénzzel. Bár jelenleg szülési szabadságon vagyok, de tudjuk, hogyan kell gazdálkodni a pénzzel, és most nincs szükségünk anyagi segítségre. Nagyon nagyra értékelem, hogy segítettek nekünk a lakásvásárlásban, de most minden adandó alkalommal pénzt adnak, szerintem még túlzó összegeket is.

Amikor nemrég egy családi eseményt ünnepeltünk, mindenkitől anyagi hozzájárulást kaptunk, de nekik még külön borítékot kellett adniuk, sőt, nekem olyasmire is adtak pénzt, amire nem is vágyom és nincs is szükségem. Próbáltam ezt is elmagyarázni nekik, és most nem tudom, mit kezdjek a pénzzel. Hasonlóan, amikor nemrég a család a lányom születésnapi ajándékához járult hozzá, mindenki adott egy elfogadható összeget, ők ötször annyit adtak. A családi ünnepségen panaszkodtak, hogy magunk gondoskodtunk az összes ételről, elvégre ők is vehettek volna valamit. Miközben mi hívtuk meg őket, és nem okozott gondot, hogy mindent magunk rendezzünk.

A férjem a minap találóan fogalmazott, amikor azt mondta, hogy nem tudják, hogyan kell kapni, csak adni tudnak. Tudom, hogy néhány ember nem tudja másképp kimutatni a ragaszkodását és a szeretetét, csak a materiális dolgokon és a pénzen keresztül. Engem viszont ez nagyon bosszant, sőt, bizonyos helyzetekben sért is. Ha étteremben vagyunk, hiába mondjuk, hogy ezúttal mi hívjuk meg őket, egyszer csak azt vesszük észre, hogy nem is tudom, mikor, de már ki is fizették az ebédet. Ez engem személy szerint nagyon bánt. Tudom, hogy szeretnék azt érezni, valahogy még tudnak segíteni nekünk. Az rendben van, hogy mindig felpakolnak bennünket kosárnyi zöldséggel a kertből és befőttel (bár ezt is korrigáljuk), de a pénzt túlzásnak tartom.

Gyakran hívtuk őket, hogy jöjjenek és vigyék el a lányunkat a játszótérre. Nem laknak olyan messze, és már nyugdíjasok. Úgy érzem, nem értik, hogy többet segítene nekünk, ha az unokájukkal töltenének időt, mint az a pénz, amit folyamatosan adnak nekünk. Lehet ezzel kezdeni valamit? A következő pénzbeli ajándékot visszautasíthatom?

Marianna, 33 éves


Válaszol: Martin Miler pszichológus

Kedves Marianna!

Először is azt szeretném leírni, hogy a következő alkalommal vagy azután is bármikor visszautasíthat bármilyen ajándékot.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Pszichológia

Tanácsadás

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak