Napunk

Fico emberei és oligarchái. Tíz kulcsfigura, akit érint a különleges ügyészség megszűnése

A koalíciós vezetők között egyetértés van abban, hogy a különleges ügyészséget fel kell oszlatni. A Smer, a Hlas és az SNS egyelőre különféleképpen nyilvánultak meg annak kapcsán, milyen sors vár a Specializált Büntetőbíróságra. Bemutatjuk azokat a kulcsfigurákat, akiket a tervezett változások érinteni fognak.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A Smer, a Hlas és az SNS koalíciós pártok vezetői egyetértenek abban, hogy a különleges ügyészségnek vége. A változásokat a kormánykoalíció még karácsony előtt el akarja fogadtatni.

A különleges ügyészség hivatala politikailag kényes ügyekkel is foglalkozik, melyekben Robert Ficóhoz, Peter Pellegrinihez és Andrej Dankóhoz közel álló oligarchák és jelöltek is szerepelnek.

Az intézmény működésében bekövetkező változások az SIS volt igazgatóját, Vladimír Pčolinskýt is érintik, a Sme rodina elnökének, Boris Kollárnak barátját, aki több mint két éven át a Smer vezetőjével, Robert Ficóval közösen kérdőjelezte meg a jelentős ügyekben zajló nyomozásokat.

A javaslat munkaverziója szerint, amit Fico kormánya pénteken Brüsszelbe küldött elbírálásra (a Denník N-nek megvan), a különleges ügyészség ügyészeitől elvennék az ügyeiket és jövő márciustól a kerületi ügyészségekre osztanák le.  Maguk az ügyészek a Maroš Žilinka vezette főügyészségre mennének át.

Közben az ügyészektől függ, hogy vádemelési javaslattal élnek a bíróságon, vagy leállítják az eljárást bizonyítékok hiányában. Lehetőség van arra is, hogy a vádat visszavonják a bíróságról.

Egyelőre nem világos, hogy mi a koalíció terve a Specializált Büntetőbírósággal. A Brüsszelbe küldött javaslat munkaverziója nem számol a bíróság megszüntetésével. Ezt állítja a Hlas elnöke, Peter Pellegrini is. Andrej Danko, az SNS vezetője azonban a hétvége folyamán azt mondta, hogy a különleges bíróság is megszűnik.

A változásokról szerdán tárgyal a kormány.

Az érintett ügyekben jelenleg több mint száz embert vizsgálnak, sok ügyben befejeződött a nyomozás és a bírókhoz kerültek. Bemutatunk tíz olyan kulcsfigurát, akik büntetőeljárás alatt állnak, és érinti őket a különleges ügyészség megszűnése.

1. Tibor Gašpar

a Smer képviselője és a védelmi bizottság elnöke, a koalíció azt fontolgatja, hogy a Szlovák Titkosszolgálat főnökévé nevezik ki

  • A volt országos rendőrfőnök (2012–2018) a Tisztítótűz-ügyben érintett, azzal gyanúsítják, hogy a Smer érája alatt lehetővé tette a rokona, Norbert Bödör oligarcha számára, hogy az maffiamódszerekkel uralja a rendőrséget és politikai célokra használja fel.
  • A különleges ügyészség felügyeli az Ezékiel 7 ügyet, melyben eljárás indult ellene. A gyanú szerint rendőrök kenőpénzért eltakarították az ügyeket.
Norbert Bödör és Tibor Gašpar 2022 februárjában Dubajban.

2. Peter Žiga

a Hlas elnökségének tagja, a parlament alelnöke, a múltban Fico Smerének tagja volt.

  • A Smer korábbi gazdasági és környezetvédelmi minisztere ellen azért indult eljárás,

    Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Daniel Lipšic

Fico-kormány

Hlas

Peter Pellegrini

Robert Fico

Smer

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak