Napunk

„Beugrottam segíteni” – bemutatták Ódor Lajos könyvét Budapesten

Fotó - Napunk
Fotó – Napunk

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

„Ragyogó könyv” – mondta Mérő László, az egyik legismertebb magyar tudós (matematikus, pszichológus, játékfejlesztő és író) Ódor Lajos könyvéről, a Mindentudók kézikönyvéről annak budapesti bemutatóján.

A könyv – aminek az eredeti kiadása Szlovákiában már bestseller – most jelent meg magyarul az Open Books kiadó gondozásában. Ennek alkalmából beszélgetett péntek este Budapesten a CEU Auditóriumban Ódor Lajossal Mérő László és Munk Veronika, a Denník N innovációs és új piacokért felelős igazgatója.

Az est folyamán a könyv 42 témájából hármat – megatrendek, ember és társadalom, miként élhetünk elégedett életet – közelebbről is érintettek, de természetesen szó volt Ódor kormányfőként eltöltött félévéről is: például arról, milyen négyszemközt tárgyalni Orbánnal és Ficóval, vagy hogy mi volt a két legmeglepőbb dolog, amit kormányfőként tapasztalt; de voltak matematikai diákolimpiai anekdoták és sok humor is.

A példakép

Ódor Lajos humora legendás, a bemutatón is sokszor megnevettette a közönséget. „Semmi baj az öregedéssel, nézzétek meg a Lacit, milyen jó formában van mindig” – mondta Mérő felé fordulva, amikor az elöregedés világtrendjéről volt szó.

Kiderült, hogy Mérő László nem pusztán tudósként volt jelen, hanem régóta ismerik is egymást Ódorral, sőt Mérőt Ódor Lajos a példaképének nevezte, és úgy érzi, mintha a tanítványa lenne.

Mint elmesélte, elsőéves főiskolásként a volt komáromi gimis osztályfőnöke ajánlotta neki Mérő Mindenki másképp egyforma című játékelméletről szóló könyvét, ami nagy hatással volt rá. Ódor végül a diplomamunkáját is játékelméletből írta, amikor pedig már elismert közgazdászként Budapesten a CEU-n tanított, megkereste Mérőt, azóta jóban vannak.

A könyv születéséről Ódor elmondta, hogy a koronavírus-járvány alatt kezdte írni a lányának, aki otthonról tanult online, Ódor pedig a szomszéd szobából hallotta, miket tanítanak ma a középiskolásoknak, és ezen nagyon felháborodott. Eredetileg nem is könyvet akart írni,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Kultúra

Ódor Lajos

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak