Napunk

Alkohol, fürdőruha és képzetlen szaunamester nem való a szaunába, mondja a komáromi „szaunacsősz”

Fotó - Csősz Tibor archívuma
Fotó – Csősz Tibor archívuma

Tíz éve űzi az ipart, és előfordult már, hogy hat programot is végigpörgetett egyetlen nap alatt. Csősz Tibor, a dél-komáromi Brigetio Gyógyfürdő szaunamestere azt mondja, őt kizárólag a vendégek motiválják, célja, hogy a szeánszokról lehetőleg mindenki elégedetten távozzon.

Csősz Tibor szaunaprogramjai az észak-komáromiak körében is igen népszerűek, de azokon a napokon, amikorra a Brigetio Gyógyfürdő szaunaszeánszokat hirdet, a parkolóban nem ritka az érsekújvári, sőt a pozsonyi rendszámú kocsi sem.

A szaunázás jótékony hatásai mellett a komáromi „szaunacsősszel” arról is beszélgettünk:

  • milyen gyakran ajánlott szaunázni;
  • miért tilos fürdőruhában részt venni a szaunaprogramokon;
  • miért élvezik a szaunázók, ha virgáccsal csapkodják őket;
  • szabad-e magas vérnyomással szaunázni;
  • miért szültek a finn nők szaunában;
  • hogy néz ki egy szaunamester-világbajnokság;
  • és miért nem lehet bárkiből szaunamester.

Kezdjük talán azzal, hogy milyen gyakran ajánlott szaunázni, hogy tényleg legyen hatása?

A lényeg a rendszeresség és a mértékletesség. Minden nap ne szaunázzunk, az ideális talán a heti három alkalom. Egy-egy alkalommal háromszor-négyszer ajánlott bemenni a szaunába 10-15 percre. Ha valaki csak elvétve, mondjuk félévente egyszer megy el szaunázni, az túl sokat nem használ, legfeljebb egy kis méregtelenítésre jó.

Viszont ha rendszeresen, hetente többször szaunázunk, és többször váltogatjuk egymás után a hevítést és a hűtést, úgy, ahogy a fémeket is edzik, az mindenképpen javítja a szervezet ellenálló képességét, vagyis az immunrendszert is. A sokat szaunázók kevésbé fogékonyak a megfázásra, influenzára.

Mennyit várjunk egy hevítés után, mielőtt újra visszamennénk izzadni?

Én azt mondom, hogy legalább annyit, mint amennyi időt bent töltöttünk a szaunában. Ez általában 10 perc, a szaunaprogramok 12-15 percesek. A hűtéssel visszaállítjuk a pulzusszámunkat, de ezután még ajánlatos egy kicsit pihenni, hogy teljesen megnyugodjon a szervezet.

Úgy tudom, a hűtésnek is van egy menetrendje, tehát nem ajánlott azonnal beugrani a hideg vízbe, vagy hideg zuhanyt venni, hanem először kint kell lenni egy kicsit a levegőn. 

Igen, érdemes egy kicsit akklimatizálódni a szabad levegőn, már ha hűvös van kint. A merülőmedence használata előtt higiéniai okokból amúgy is le kell zuhanyozni, hogy a verejtéket és a kiverejtékezett méreganyagokat ne vigyük bele a vízbe. A merülés egyébként egyáltalán nem kötelező, ez igazából a vendég vérmérsékletétől függ. Van, akinek elég az is, ha kiáll a hidegre.

A Brigetio Gyógyfürdőben infraszauna is van. Erről én sokáig azt gondoltam, hogy azoknak találták ki, akik nem bírják a finn szauna 90 fok feletti forróságát. Nemrég viszont azt olvastam, hogy sok előnye van, például az izomzat ellazításában talán még hatékonyabb is, mint a hagyományos szauna.

Az infraszauna egy kicsit más elven működik, mint a finn szauna. Az infrasugarak behatolnak a szervezetbe és „belülről kifelé” melegítik fel, aminek hatására az erek kitágulnak. Folyamatossá válik a vérkeringés, felgyorsul az anyagcsere, eközben pedig a felesleges és káros anyagok veríték formájában távoznak. Ha infrapaneles szaunáról beszélünk, fontos, hogy a panel a gerincnél legyen, mert egyébként nem fejti ki a jótékony hatását.

A tapasztaltabb szaunázók lepedőben vagy külön erre a célra készített szoknyában szaunáznak. Miért nem szerencsés fürdőruhában beülni

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Egészség

Fürdő

Komárom

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak