Napunk

Leó: A Netflix új animációs filmjében egy hidasgyík tanít arra, hogy semmi sem fekete vagy fehér

Leo (2023). Forrás - Netflix
Leo (2023). Forrás – Netflix

A napokban debütált az idei év egyik legkedvesebb filmes meglepetése a Netflixen. A Leó című animációs film rengeteget vállalt, a jó hír pedig, hogy sikerült is teljesítenie, olyannyira, hogy még afölött is hajlandó vagyok szemet hunyni, hogy a szereplők negyedóránként dalra fakadnak.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Leó, a gyík (egészen pontosan egy tuatara, azaz hidasgyík) és Squirtle, a teknős a Fort Myers Általános Iskola ötödik osztályának terráriumában tengeti a mindennapjait, hosszú, hosszú évek óta. Egy nap Leó fülébe jut a hír, hogy a gyíkok 75 évig élnek, és elönti a pánik. Annyit tud biztosra, hogy 1949-ben kelt ki, de hiába próbálja kiszámolni, mennyi idős, az összeadás másodikos tananyag, Leó és Squirtle viszont évtizedek óta az ötödikes matekot hallgatja.

Az animációs film humora egyszerű, de szórakoztató. A forgatókönyvet többek között Adam Sandler írta, aki emellett az eredeti szinkronban a hangját is kölcsönzi Leónak. Sandler humora világhírű, és úgy sejtem, a többségnek határozott véleménye van róla. Hajlamos arra, hogy alpári vagy bugyuta legyen, éppen ezért rendkívül megosztó is. A Leó azonban meggyőző bizonyítéka annak, hogy az amerikai színész és humorista nem (csak) holmi féleszű komédiás, bátran a gyerekfilmek közelébe lehet engedni.

Leó, miután szembesül azzal, hogy az élete a végéhez közeledik, elhatározza, hogy a maradék idejét nem hajlandó a terráriumban tölteni, inkább megszökik és teljesíti az álmait. Az ötödik osztályba új helyettesítő tanár érkezik, Ms. Malkin személyében. Az elavult módszerekhez ragaszkodó, szigorú, sőt, ijesztő tanárnő felelősségre kívánja okítani a gyerekeket, ezért parancsba adja, hogy a terrárium valamelyik lakóját minden hétvégén haza kell vinnie egy-egy tanulónak. A feladat szó szerint ajtót nyit Leó előtt.

Summer, a különc kislány, akinek állandóan jár a szája, a teknős és a gyík közül az utóbbit választja, de Leó szökési kísérlete kudarcba fullad. Egy óvatlan pillanatban felfedi a kislány előtt a titkát, azt, hogy tud beszélni, és Summer lelkére köti, hogy ezt senkinek sem árulhatja el.

Leó hétről hétre más családnál tölti a hétvégét, minden gyerekkel beszélget, és mindegyikkel megígérteti, hogy senkinek sem szólhatnak róla. Mindegyik gyerek azt gondolja, hogy Leó csakis vele beszél, ezért különlegesnek érzi magát. A gyíkból hamar az osztály kedvence válik, a diákok pedig egyre motiváltabbak és vidámabbak lesznek.

A gyerekek egytől egyig különböznek egymástól, más a családi, a szociális hátterük. Van, akit túlféltenek, van, akit elhalmoznak, és van olyan is, akire nem is igazán figyelnek a szülei. Egy dolog azonban közös bennük. Mind a kamaszkor küszöbén állnak, és tele vannak különféle félelmekkel, szégyenlősek, össze vannak zavarodva, tele vannak kérdésekkel és tanácstalanok.

Leó pedig olyan az életükben, mint egy furcsa testet öltött nagypapa. Lehet, hogy néha morcos vagy távolságtartó, de meghallgatja a gyerekeket, tanácsokat ad nekik, segít, hogy leküzdjék a félelmeiket. Azzal pedig, hogy segít a gyerekeknek boldogulni, ő is újra láthatóvá, fontossá válik, amitől egészen új szemszögből látja a világot, és az addigi céljait.

Egy kedves, vicces mese a gyerekeknek, ezzel akár így rendben is lehetnénk, de a Leó ennél sokkal, sokkal több. Ami eddig elhangzott, az csupán a jéghegy csúcsa.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Film

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak