Napunk

Napunk newsfilter: Ficóék az eddigi legnagyobb ütést készülnek bevinni a jogállamnak

Fotó N - Tomáš Benedikovič
Fotó N – Tomáš Benedikovič

1. A kormány a Különleges Ügyészség és Specializált Büntetőbíróság elleni fellépésre készül. 2. Ivan Korčok jó benyomásokkal távozott Rimaszombatból. 3. Milliárdokat tapsolt el a magyar politika a Facebookon.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

 

A híreket válogatta és kommentálta Hegedűs Norbert

1. A kormány a Különleges Ügyészség és Specializált Büntetőbíróság elleni fellépésre készül

Nem lehet azzal vádolni Robert Fico negyedik kormányát, hogy lazsálni kezdtek volna a megválasztásuk óta. Más kérdés, hogy inkább azzal foglalkoznak, hogy bosszút álljanak a múltbéli sérelmekért, és hogy megfúrják az ellenük zajló, hozzájuk köthető eljárásokat és nyomozásokat.

A Ján Čurilla körüli nyomozók és Hamran István országos rendőrfőkapitány félreállítása csak az első lépés volt ebben a játékban. Ha a nyomozók nem dolgoznak, nem merülnek fel új ügyek, illetve a már zajló nyomozások is leállnak. Csakhogy számos ügy már a bíróságok előtt van, ezért Robert Fico és társai még mindig nem alhatnak teljesen nyugodtan.

Rendrakás” az ügyészségen. A Denník N információi szerint Fico kormánya nagyon rövid határidőn, akár napokon belül arra készül, hogy fellépjen a Különleges Ügyészség és a Specializált Büntetőbíróság ellen, melyek a politikailag terhelt ügyeket viszik.

Ezzel kapcsolatban már az uniós szervekkel is egyeztetett a Robert Fico, Robert Kaliňák és Boris Susko igazságügyi miniszter által vezetett küldöttség Brüsszelben. Két forgatókönyv van játékban. Az első szerint a Különleges Ügyészség teljesen megszűnne, a második szerint „csak” a főügyészség alá sorolnák be.

Daniel Lipšic különleges ügyész mindkét esetben távozna a posztjáról. A vizsgálatokat leállítanák, az ügyeket újraosztanák, ráadásul ezt a leosztást Maroš Žilinka főügyész végezné, aki már eddig is nagyon barátságosan viselkedett Ficóékkal szemben.

Gyorsított eljárásban. A Denník N információi szerint a kormány az egészet ráadásul gyorsított eljárásban akarja lezavarni, ami azt jelenti, hogy néhány napon belül megtörténhet a dolog. Ezt meg is tehetik, mivel

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Daniel Lipšic

Fico-kormány

Ivan Korčok

Magyarország

Napunk newsfilter

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak