Napunk

Rendkívül káros hatásokkal rendelkező energiaital terjed a szlovákiai gyerekek körében

KSI internetes személyiség a Prime márka egyik tulajdonosa. Fotó - TASR/AP
KSI internetes személyiség a Prime márka egyik tulajdonosa. Fotó – TASR/AP

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Az FC Barcelona az elmúlt években számos kisebb-nagyobb lépést tett az anyagi helyzetének élénkítése érdekében. Eladja az eszközeinek egy részét, vagy nyereséges egyezségeket köt. Az egyik legmeglepőbb megállapodást idén július elején jelentették be, amikor KSI és Logan Paul híres és megosztó internetes személyiségek jelentek meg a Barcelona mezében, kezükben a csapat színeiben pompázó üveg Prime-mal.

„Az amerikai cég a klub hivatalos partnere lesz a hidratálás terén három évre” – közölte a klub a weboldalán. Hogy megértsük, milyen termékekről van szó, a Prime ital közvetlen versenytársai közé sorolhatóak például a Gatorade vagy a Powerade híres italmárkák is.

A Barcelona előtt Paul és KSI hasonló megállapodást jelentett be a Bayern Münchennel vagy az Arsenallal, a küzdősportok terén pedig közvetlenül az azokat képviselő UFC-vel. A márkák expresszív vezetői a közvetlen konkurenciát akarják szétzúzni, és felvenni a harcot a Red Bull márkával is, ami világelsőnek számít az energiaital-gyártók között.

Tekintve, hogy ez az italuk idén a csehországi és a szlovákiai piacon is megjelent, Pavol Malovič híres sportorvossal, aki régóta foglalkozik az energiaitalok fogyasztásával kapcsolatos kockázatok kommunikációjával, valamint Michal Břetenář cseh erőnléti edzővel beszélgettünk róla.

„Kezdjük az elején, a Prime egy halálosan veszélyes termék” – mondta Pavol Malovič az első hírre reagálva. Miért veszélyes a Prime, miért mondja azt egy youtuber, hogy ez Logan Paul eddigi legnagyobb átverése, és hogyan függ ez össze egy 13 éves szlovák sportoló halálával?

Akár szívleállást is okozhat, mondja Malovič

A prémium italokra specializálódott cég megalapítását tavaly jelentette be Logan Paul és KSI, hivatalos nevén Olajide William Olayinka „JJ” Olatunji. A Prime az olyan klasszikus márkák konkurenciájaként jött létre, mint a Powerade vagy a Gatorade. A bejelentés az első perctől kezdve szenzáció lett. Mindez a márka mögött álló két személy marketingpotenciáljának és egy átgondolt kampánynak az eredménye.

A stratégia egyértelmű volt – az ital színes, több ízben is kapható, stílusos, ugyanúgy, mint a gyártói. A gyártók ezért a fiatalokban egy FOMO-hoz (Fear Of Missing Out) hasonló érzést igyekeztek kelteni. Tehát egy azzal kapcsolatos türelmetlenséget, hogy lemaradnak valami modernről, amit körülöttük már mindenki megkóstolt.

A cég csak a tavaly 250 milliós bevételre tett szert, a nagy érdeklődés idén is megmaradt. Logan Paul szavai alapján csak idén januárban 45 millió dollárt kerestek vele. Az italt fokozatosan vezették be a piacra, először csak Amerikában, ezt követően Nagy-Britanniában, majd Szlovákiába és Csehországba is megérkezett.

Az italok ára 4,40 és 6,90 euró között mozog. A célközönséget főleg a gyerekek és a kamaszok, illetve a sportolók alkotják. „A mai Instagram-korban ezt egyszerűen nem lehet kikerülni” – magyarázza Michal Břetenář, híres erőnléti edző, aki többek között Juraj Slafkoskýval NHL-es jégkorongozóval is együtt dolgozik.

„Bár a gyártó feltünteti, hogy az ital 18 éven felüliek számára alkalmas, a színes csomagolás éppen a gyerekek számára nagyon vonzó, akik számára ez az ital maga a szent grál” – folytatja a szakértő.

A Prime italok két fajtáját különböztetjük meg:

  • Prime Hydration – palackos verzió, ami nem tartalmaz koffeint,
  • Prime Energy – leginkább fémdobozban forgalmazzák, és nagyon nagy mennyiségben tartalmaz koffeint.

Az emberek ezt a két terméket, amelyek összetétele jelentősen különbözik, gyakran összetévesztik.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Egészség

Élelmiszeripar

FC Barcelona

Sport

USA

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak