Napunk

Napunk newsfilter: Blanárból egyelőre nem lesz szlovák Szijjártó

Anthony Blinken amerikai és Juraj Blanár szlovák külügyminiszter. Fotó - TASR/AP
Anthony Blinken amerikai és Juraj Blanár szlovák külügyminiszter. Fotó – TASR/AP

1. Csak a hazai híveknek szólt, hogy Fico egy napon találkozott az amerikai és az orosz nagykövettel is. 2. Blanár ugyanazt csinálja, amit az elődei, és ez jó hír. 3. Szijjártó megint Lavrov kezét szorongatta.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

 

A híreket válogatta és kommentálta Renczes Ágoston

1. Csak a hazai híveknek szólt, hogy Fico egy napon találkozott az amerikai és az orosz nagykövettel is

Peter Pellegrinitől nem túl meglepő, hogy nem szorgalmazza a Fico által beharangozott külpolitikai fordulatot. A házelnök ma Prágába látogatott, hogy cseh kollégájával, Markéta Pekarová Adamová alsóházi elnökkel találkozzon, a megbeszélésük után pedig azt mondta, hamarosan Ukrajnába látogat. Arról is beszélt, hogy Szlovákia nem fogja akadályozni a hazai cégeknek a lőszer gyártását, amik aztán Ukrajnába jutnak. Meg arról, hogy Szlovákia soha nem fogja tolerálni, hogy egy szuverén országtól területeket szakítsanak el katonai agresszióval, ugyanakkor azért ő is szorgalmazná, hogy Ukrajna és Oroszország üljenek tárgyalóasztalhoz.

Ez némiképp ellentmond Robert Fico sokszor hangoztatott oroszbarát álláspontjának, de a külpolitika nem lesz törésvonal a Smer és a Hlas között, még úgy sem, hogy ma Robert Fico fogadta az amerikai és az orosz nagykövetet is. Ezt akár értelmezhetnénk jelzésnek is, mely szerint a szlovák külpolitika Fico ígéretének megfelelően nem fog szolgaian csak egy irányba húzni, és karakán módon ugyanazon a napon fogadja az USA és Oroszország nagykövetét.

De ha ez egy üzenet is, inkább szól a saját híveknek és az SNS-nek, mintsem külpolitikai fordulatot jelez.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

EU

Juraj Blanár

Külpolitika

Napunk newsfilter

NATO

Orosz–ukrán háború

Robert Fico

Szergej Lavrov

Szijjártó Péter

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak