Napunk

Elismerem, hogy nem voltunk eléggé aktívak, de tanultunk a hibáinkból – mondja Michal Šimečka, a parlament alelnöke

Michal Šimečka. Fotó N - Tomáš Benedikovič
Michal Šimečka. Fotó N – Tomáš Benedikovič

Michal Šimečkával, a parlament alelnökével, a Progresszív Szlovákia elnökével a Denník N készített interjút.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Šimečka elmondta, hogy saját meglátása szerint az ellenzékben azzal foglalkoznak, amit a szavazóknak ígértek. Tisztességes, szakmai és kifinomult politikát folytatnak, ami ugyanilyen lenne akkor is, ha a párt a kormányon lenne.

„Az, hogy mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt, a szavazóink érdeme” – jelentette ki a PS elnöke, majd arról beszélt, hogy az ellenzéki politika stílusát illetően nem szeretne Robert Fico viselkedéséből inspirációt meríteni, és nem is gondolja azt, hogy ez valami jót hozott volna Szlovákiának.

Hozzátette, hogy ha jól emlékszik, a Fico-kormányoknak eddig soha nem volt olyan erős ellenzéki pártjuk, mint most. A párt pedig ezt igyekezni fog teljes mértékben kihasználni – ami szerinte már a kormányprogramról szóló vitában is megmutatkozott.

Nem hallani a pártot az ellenzékben

Igor Matovič ellenzéki képviselő azért kritizálta a PS-t, hogy a párt túl halk. Šimečka úgy gondolja, hogy a választások megmutatták, hogy Igor Matovičnak nem sikerült meggyőzni a szavazókat, mialatt kormányfő volt. Azt is hozzátette, hogy a kampány során tanúsított viselkedést a parlamentben ellenzéki pártként is folytatni fogják, és nem fognak személyes támadásokhoz sem olcsó színházi előadásokhoz folyamodni vagy fizikai összetűzésekbe bonyolódni.

Robert Fico ellene intézett személyes támadásait Šimečka a politikai stratégia természetes részének tekinti. Nem érti, miért kellene börtönben végeznie. Az egész helyzet bizarr volt, amikor a miniszterelnök azzal fenyegetett, hogy figyeljünk oda, mire használjuk a bosszú szót. Fico beszédéből Simečkának úgy tűnt, mintha Fico úgy értette volna, hogy a PS-nek hálásnak kellene lennie azért, hogy a Smer nem kezdett igazi bosszúállásba.

„Számomra szürreálisnak tűnt a belügyminiszter visszahívásáról szóló ülés, ahol a kormánytagok úgy festették le az elmúlt választási ciklust, mint az ötvenes évekbeli eseményeket” – emlékezett vissza Šimečka.

Šimečka arra a kérdésre is válaszolt, hogy a Šutaj Eštok visszahívásáról való szavazásról miért hiányoztak a PS képviselői.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Államfőválasztás 2024

EP-választás 2024

Fico-kormány

Igor Matovič

Michal Šimečka

Parlament

Progresívne Slovensko

Robert Fico

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak