Napunk

A szuverenitás kardja

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Amikor a törvény tudatosan homályos, fontos egyértelműen fogalmazni. Tévedés lenne azt hinni, hogy mivel a Kocsis Máté Fidesz frakcióvezető által a napokban benyújtott szuverenitásvédelmi törvényjavaslat szó szerint nem említi a szerkesztőségeket, nem említi a civileket, nem említi az önkormányzatokat, az egyházakat, a szakszervezeteket, a médiacégeket, az újságírókat, mint amiktől és akiktől meg kell védeni az országot, akkor nem is vonatkozhat rájuk.

Damoklészi kardot kovácsolnak apránként, amellyel változatos demokráciakorlátozó módokon sújthat le majd a kormánypárt. Ismét olyan gumitörvényt terveznek elfogadni, amely önkényesen tágítható, ráhúzható megannyi, a választásokon induló pártok külföldi finanszírozásától teljesen független dologra.

Például egy újságcikkre. Pontosabban az újságcikkeket publikáló szerkesztőségekre, amelyeknek van nyílt, külföldi pályázaton elnyert bevétele.

És hogy miért vannak ilyen típusú bevételei számos szerkesztőségnek Magyarországon?

Mert a médiapiac klasszikus bevételi forrásaiból, azaz reklámokból és előfizetésekből nagy kínlódva sem igazán tudnának megélni. Magyarországon ugyanis a hirdetési piac erősen kitett a politikai hatásoknak, a legnagyobb hirdető nem más, mint maga az állam és szigorúan ellenőrzött vállalatai. Míg a szomszédos szlovák médiapiacon az állam egészen eltörpül a nagy cégek mellett a reklámozók sorában, itthon irgalmatlan állami pénz áramlik a médiapiacra. És nem olyan alapon oszlanak a milliárdok, hogy a legtöbb embert érjék el a hirdetések, hanem gyakran pusztán annyi a cél, hogy fenntartsák a baráti, kormányközeli médiumokat.

A kormányzati-állami pénzesbödönből a kormányzattól független médiacégeknek nem jár. Így aztán a csökkenő hirdetési bevételi lehetőségeket és politikai kitettséget látva ezek a médiacégek – szinte kivétel nélkül – alternatív bevételi forrásokat kerestek az utóbbi években. A fenntarthatóság reményében előfizetések, támogatási programok és adományok formájában az olvasók felé fordulnak, fizetős rendezvényeket és mesterkurzusokat szerveznek, könyveket adnak ki, vagy éppen nemzetközi pályázatokon indulnak plusz bevétel reményében. Átlátható versenyben mérettetnek meg, a pénz célhoz kötött, és a támogatást kommunikálják is.

A törvényjavaslat szövege szerint ez az utóbbi, külföldi forrásokból származó finanszírozás adhatna okot a beavatkozásra. Ugyanis a felálló Szuverenitásvédelmi Hivatal a választásokon indulók mellett behatóan vizsgálhatná azokat

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Média

Médiapiac

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak