Napunk

A szlovákiai háztartások majdnem a legkevesebbet költik gázra egész Európában, a kormány ennek ellenére kitart a teljes körű támogatás mellett

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

  • A kormány még mindig nem mutatta be a tervét, hogyan kívánja kompenzálni a gázárakat, a gazdasági minisztérium azonban a jelenlegi szinten akarja őket tartani. 
  • Ez a lépés több mint egy milliárd euróba kerülne, a szlovákiai családok pedig már jelenleg is majdnem a legkevesebbet fizetik a gázért egész Európában. 

A gazdasági minisztérium kitart amellett, hogy a gázárak a háztartások számára 2024-ben nem fognak emelkedni. A tervezett teljes körű kompenzáció azonban felesleges megoldás, tekintve, hogy Szlovákia lakosai az egyik legkedvezményesebb áron jutnak hozzá a gázhoz az unió országai közül.

A szlovákiai háztartások körülbelül 60 euró/mWh árat fizetnek a gázért, ami tartalmazza az egyéb díjakat is. Ez az ár mélyen az európai átlag alatt van, ami meghaladja a 100 eurót, ahogyan azt az Energy Price Index projektjének októberi adatai tanúsítják. A V4-es országok közül csak Magyarország támogatja bőségesebben a gáz árát a háztartások számára.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Energiaválság

Földgáz

Gazdaság

Szlovákia

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak