Napunk

Napunk newsfilter: Ha Forró komolyan venné az államfőválasztást, akár még egy jó jelölt is lehetne belőle

Forró Krisztián. Fotó N - Tomáš Benedikovič
Forró Krisztián. Fotó N – Tomáš Benedikovič

1. Biztosan lesz magyar jelölt az államfőválasztáson. 2. Mindenhez is értő államtitkárok. 3. A Smer titokban készíti elő Gašpar útját az SIS élére.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

 

A híreket válogatta és kommentálta Hegedűs Norbert

1. Biztosan lesz magyar jelölt az államfőválasztáson

Biztosan lesz legalább egy magyar jelölt a jövő évi államfőválasztáson. Forró Krisztián, a Szövetség elnöke kedd este a Facebookon tette közzé, hogy a párt országos elnöksége egyhangúlag támogatta a jelöltségét. Ezt ugyan még jóvá kell hagynia a közgyűlésnek is, de ez nyilván csak egy formalitás ebben a pártban.

A magyar jelöltek indítása az államfőválasztáson nem ördögtől való ötlet, Bárdos Gyula 2014-ben 5,1 százalékot szerzett, Bugár Béla pedig 2019-ben 3,1 százalékot.

Jó jelölt-e Forró Krisztián? Forró Krisztián jelölése a személyes brandjének és a Szövetségnek talán jó, de nehéz elképzelni, hogy ő lesz az a politikus, aki egyesíti maga mögött a szlovákiai magyarságot – hiszen még a saját pártját sem volt képes egyben tartani a választási kampány hajrájában.

Eleve kérdéses, hogy mit keres még egyáltalán a helyén, és miért nem volt képes lemondani a Szövetség egész vezetésével együtt a választási sikertelenség után. Aki szerint ennek semmi köze az államfőjelöltséghez, annak egyetlen szóval válaszolnánk: hitelesség. Ez hiányzik Forróból és az egész Szövetségből.

A lemondással semmit sem kockáztattak volna, hiszen a következő kongresszusig maradhattak volna ügyvezetői pozícióban, az pedig úgyis visszahelyezte volna őket a pozíciójukba. De legalább tettek volna egy gesztust. Csakhogy még erre sem voltak képesek, nem vállalták a felelősséget. A szlovákiai magyar politika megmaradt ugyanannak a következmények nélküli homokozónak, ami eddig volt.

Pedig ha Forró a választások után lemondott volna, és decemberben a kongresszus visszahelyezi az elnöki székbe, ez máris adott volna valami legitimációt, amiből akár a köztársaságielnök-jelöltség is levezethető.

Csak a pozíciók. Ehelyett az egész olyan benyomást kelt, mintha Forró és Berényi leosztották volna egymás között a lapokat: te mész az Európai Parlamentbe, én meg csinálok magamnak egy kis reklámot az államfőválasztáson. Sok szempont felmerülhetett egy ilyen megbeszélésen, csak a szlovákiai magyarság érdeke nem.

Bárdos Gyula ebből a szempontból sokkal jobb jelölt volt. Bár ő is az MKP embere volt, nem konfrontálódott a mindennapi politikában, és a Csemadok vezetőjeként valamennyire hitelesen mondhatta, hogy ő tényleg minden szlovákiai magyart képviselni akar.

Forró Krisztián ilyen szempontból hasonló helyzetben lesz mint Bugár Béla volt 2019-ben. A saját pártjának hívei talán rá szavaznak majd, de nehezen szólít meg másokat. Ugyanaz a problémája, mint a Szövetségnek:

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Államfőválasztás 2024

Fico-kormány

Forró Krisztián

Magyar Szövetség

Napunk newsfilter

SNS

Tibor Gašpar

Titkosszolgálatok

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak