Napunk

Gömörben máig emlékeznek az Andrássy házaspár nagylelkűségére

Andrássy Dénes gróf és felesége Andrássy Franciska
Andrássy Dénes gróf és felesége Andrássy Franciska

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A cikk „A 19. és a 20. század filantrópjai“ sorozat része. A sorozat szerzői a szlovákiai történelem olyan szereplőinek inspiratív történeteit kutatják, akiknek fontos volt a környezetük. A cikkek megírását a Pontis Alapítvány támogatja.

Andrássy Dénes gróf harmincéves volt, amikor elesett a vagyonának nagy részétől. A négy testvér közül a legidősebbként őt illette volna meg a hatalmas családi örökség, 1866. áprilisa után azonban a szülők átírták a végrendeletet. Az új örökös a gróf öccse, György lett.

Az elsőszülött fiú ugyanis elkövette azt a vétséget, amiért a nemesi családokban nem jár bocsánat. Feleségül vette Hablawetz Franciskát. Noha a menyasszonynak jó háttere volt, az apja zenét tanított, a bátyja a császári nyomdában dolgozott és a bécsi opera tagja volt, a Hablawetz család nem tartozott az arisztokraták közé.

A kis Dénes számára nem volt szokatlan, hogy hol Monokon, máskor Bécsben, Pozsonyban vagy a várhosszúréti kastélyban éltek. Az Andrássyaknak ezeken a helyeken voltak birtokaik. A család birtokában volt az ismert dernői vasgyár is, amit folyamatosan fejlesztettek, és amely egykor híddal kötötte össze Budát Pesttel.

Dénes apja sárosi-gömöri főispánként és magyar országgyűlés képviselőjeként főúri társaságokban mozgott. Részt vett az üzleti, a kutatási vagy a kulturális újdonságok anyagi támogatásában. 10 ezer arannyal támogatta a Magyar Tudományos Akadémia, korábban Magyar Tudós Társaság létrejöttét.

A felesége is egy „magas rangú menyasszony volt”. Szüleinek a németországi Württembergben volt birtokuk. Dénes mindebből kizárta magát, amikor úgy döntött, hogy egy nem nemesi családból származó lányt vesz feleségül.

És ez így is maradt volna, ha a ’70-es évek elején nem haltak volna meg a szülei és György öccse. Az Andrássyak monoki ágának öröksége így végül mégis Déneshez került.

Deppeler J. Andrássy Dénes gróf, Biel, 1880. SNM – Betléri Múzeum, Gyűjtemény: Történelmi fényképek

A szegények és árvák védelmezője 

Rozsnyó főterén az őrtorony alatt egy fehér márványból készült emlékmű található. Az emlékmű egy középkorú nőt ábrázol lehajtott fejjel és összekulcsolt kézzel. Tekintete azokra a gyerekekre irányul, akiket egy hosszú köpenyes férfi vezet elé – talán azért, hogy megvédje őket.

Az emlékmű talapzatára Andrássy szül. Hablawetz Franciska nevét írták.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Gömör

Jótékonykodás

Krasznahorka

Rozsnyó

Történelem

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak