Napunk

Szlovákiában a leglátványosabb a magyar kormány narratíváinak terjedése a határon túli magyar közösségek közül

2018-as magyarországi kampány. Fotó - TASR/AP
2018-as magyarországi kampány. Fotó – TASR/AP

A magyar kormánypropaganda hatással van a határon túli magyar közösségekre. Hogy mennyire, és milyen területeken, arról most jelent meg egy tanulmány.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A magyarországi Political Capital független politikai kutató, elemző és tanácsadó intézet által készített tanulmány azt vizsgálta, mennyire érezhető az Orbán-kormány befolyása és annak narratíváinak elterjedése az erdélyi, a kárpátaljai, a vajdasági és a dél-szlovákiai magyar közösségek körében.

Az intézet kedden tartott, Hunyadi Bulcsú által vezetett előadásán részt vett Sipos Zoltán, az Átlátszó Erdély főszerkesztő-helyettese, Kőváry Sólymos Karin, a szlovákiai Ján Kuciak Oknyomozó Központ újságírója, valamint Soltész András, kárpátaljai újságíró.

Összefoglalónkból kiderül:

  • milyen narratívák terjednek a legjobban a szlovákiai magyar online térben,
  • mennyire sebezhető a szlovákiai magyar közösség a manipulatív narratívákkal szemben,
  • milyen aggodalmakra adhat okot a magyar kormány narratíváinak térnyerése a határon túli magyar nyelvű médiában.

Az előadás a Political Capital által készített korábbi tanulmányra épült, mely az Orbán-rezsim nemzetközi politikai befolyására fókuszált, de egy nemrég elvégzett kutatás is az alapját képezte, mely a magyar kormány dezinformációs befolyását vizsgálta Románia, Szerbia, Szlovákia és Ukrajna magyar lakosságának körében.

A kutatás során négy fő narratívát vettek figyelembe, mégpedig az orosz–ukrán háborút, az Oroszországra kivetett szankciókat, az illegális bevándorlást és az anti-gendert érintő narratívákat. A kutatáshoz 2023. január 1-je és július 15-e között megjelent Facebook-bejegyzéseket, valamint különböző külföldi magyar nyelvű médiumokban megjelent cikkeket használtak fel.

A négy országban végzett kutatás tárgyát kepéző médiumok és szervezetek között politikai pártok és a magyar kormány narratíváját másoló magyar nyelvű online sajtóorgánumok szerepeltek.

A kutatásból kiderült, hogy a vizsgált országok magyar közösségei közül Szlovákiában (57%) kapta a legnagyobb teret a magyar kormánynarratíva. A többi, Magyarországgal szomszédos országban jóval alacsonyabb az Orbán-kormány mediális befolyása, Romániában 24%, Szerbiában 11%, Ukrajnában pedig 8%.

Személyre szabott üzenetek

A narratívak közül pedig az összes országot együttvéve a háborúhoz kapcsolódó tartalmak és cikkek szerepeltek a leggyakrabban (40%). Ezt követte a migráció (29%), a gender (19%), majd az utolsó helyen a szankciók (12%).

A kormánynarratíva továbbadásának jellege különbözött

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Dél-Szlovákia

Erdélyi magyarok

Határon túli magyarok

Kárpátalja

Magyar kormány

Média

Orosz–ukrán háború

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak