Napunk

Nem tudnak a magyar vendéglátósok olyan ételkatalógusról, ami alapján Danko bevezetné a nemzeti menüt

Andrej Danko aktívan érdeklődik a gasztronómia iránt. Fotó - FB/Andrej Danko
Andrej Danko aktívan érdeklődik a gasztronómia iránt. Fotó – FB/Andrej Danko

Szijjártó Péterrel is egyeztetett Andrej Danko a nemzeti menüről. Az SNS elnöke szerint az Orbán-kormány már bevezetett valami hasonlót.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Először Ausztriával példálózott Andrej Danko, amikor felvetette, ideje beszélni a nemzeti menüről. „Elkezdhetünk beszélgetni valamiféle nemzeti menüről. Ahogy Ausztriában, ahol tudja az ember, hogy van háromféle leves. Gulaschsuppe, Frittatensuppe… és vannak valamilyen nemzeti ételek” – magyarázta Danko.

A Szlovák Nemzeti Párt új minisztériuma, a sportért és idegenforgalomért felelős minisztérium létrehozása kapcsán vetette fel a nemzeti menü tervét.

Szijjártóval egyeztettek

Később már Magyarországot hozta fel példának. Elmondása szerint Szijjártó Péter magyar külügyminiszterrel egyeztetett az együttműködésről ebben a kérdésben, a leendő miniszter, Dušan Keketi társaságában.

„A magyaroknak olyan szoftvereik vannak, amelyek alapján naponta ki tudják értékelni, milyen ételekre van szükségük a szállodáknak és az éttermeknek a fogyasztás alapján. Ez alapján a kormány támogatja ezeknek az élelmiszereknek az előállítását, és ebből jön létre az ajánlott ételek nemzeti katalógusa” – magyarázta Danko a szlovák köztévé Öt perc múlva 12 című műsorában.

A Napunk utánajárt, mire gondolhatott Danko, vagyis tényleg van-e nemzeti menü, illetve katalógus Magyarországon. Danko kijelentésének van valóságalapja, de némileg továbbgondolta a magyarországi rendszert.

Bryndzové halušky. Fotó – TASR

Nemzeti menü nincs, hungarikumok vannak

Elsőként a Szlovák Nemzeti Pártnál érdeklődtünk arról, miről egyezett meg Danko konkrétan Szijjártóval, milyen konkrét szoftverekre gondolt, és hogy meg tudják-e mutatni a magyar nemzeti ételek katalógusát.

Az SNS-től nem kaptunk választ kérdéseinkre, ahogy a magyar külügy sem adott közelebbi magyarázatot, milyen szoftvereket ajánlhatott Szijjártó az SNS elnökének és leendő miniszterének.

Arról, hogy Magyarországon létezne a „nemzeti menü” kategóriája, nincs hozzáférhető információ. A kiemelt nemzeti ételek listájához a hungarikumok állnak a legközelebb. A hungarikumok kategóriáját külön törvény szabályozza, ez a 2012. évi XXX. törvény a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról. Ez a törvény szabályozza, mi válhat hungarikummá, miközben több különböző kategóriát meghatároz (települési értéktár, vármegyei értéktár, külhoni értéktár, Magyar Értéktár).

hungarikumok listáján jelenleg 26 étel és ital található, a pálinkától a „hízott libából előállított termékeken” keresztül a szentesi paprikáig. Hungarikum viszont nem csak étel vagy ital lehet, hanem épület, sportteljesítmény, barlang, sőt a tiszavirágzás is hungarikum.

Nem létezik ugyanakkor semmilyen szabály arra vonatkozóan, hogy a hungarikumnak minősülő ételek vagy italok felhasználása kötelező érvényű lenne a vendéglátásban.

Nem tudnak ilyen rendszerről

A Napunk megkérdezte a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségét (VIMOSZ), hallottak-e olyan átfogó rendszerről, amit Andrej Danko az RTVS vitaműsorában emlegetett, vagyis ami naponta kiértékeli a fogyasztást, és a kormány ez alapján támogatja a nemzeti ételek alapjául szolgáló élelmiszerek előállítását.

Böröcz Lajos főtitkár a Napunknak úgy reagált,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Andrej Danko

Étterem

Idegenforgalom

SNS

Szijjártó Péter

Turizmus

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak