Napunk

Napunk newsfilter: Miért nem mond semmit a Szövetség a Fico-kormányról?

Szövetség. Fotó - Napunk, Finta Márk
Szövetség. Fotó – Napunk, Finta Márk

1. A hibernált Szövetség. 2. Karikázásban erős a Szövetség. 3. A pénzügyminiszter újabb gondja: a korkedvezményes nyugdíjasok.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

 

A híreket válogatta és kommentálta Sánta Szilárd

1. A hibernált Szövetség

Sziasztok, kedves barátaim! – ezekkel a szavakkal – magyarul – köszöntötte Igor Matovič miniszterelnök kormányzásának első évében, 2020 júniusában a pozsonyi várban a meghívott szlovákiai magyarokat. A találkozó apropóját a nemzeti összetartozás ünneplése és a trianoni évforduló adta.

Berényi József, a találkozó ötletgazdája és a rendezvény egyik szónoka úgy fogalmazott, hogy ez az esemény egy új kezdet lehet. És ideig-óráig úgy látszott, hogy valódi párbeszédre és közeledésre kerülhet sor. Majd az MKP politikusai átadták a „magyar nemzeti közösség megmaradásához szükséges követeléseket”, és mielőtt még kiderülhetett volna, hogy mennyire volt őszinte a nyitás a kormányfő részéről, másnap Matovič a sajtóban már árulásról beszélt – és az új kezdet rögtön a startvonalnál beragadt.

Ezt az epizódot csupán azért elevenítjük fel, hogy lássuk, bár a 2020-as parlamenti választás után sem volt magyar párt a törvényhozásban, mégis voltak valamilyen próbálkozások, még ha gyatrára sikeredtek is, a kisebbség helyzetének javítására. Berényi és még néhányan partnert láttak Matovičban, mások egy memorandummal próbálkoztak, a hidasok közül csak egy kis díszdelegációt hívtak meg a várba, de maguk a hidasok is óvakodtak az akkori kormányfőtől, akit időzített bombának tartottak. Adott volt tehát egy viszonyrendszer, ami olvasható volt.

A parlamenti választás óta a Szövetség teljesen letekerte az aktivitásgombot: elnémult és láthatatlan. A negyedik Fico-kormány lépéseit egyáltalán nem kommentálja. (Kivételként hozhatjuk fel Mózes Szabolcs november 16-i egyszemélyes sajtótájékoztatóját – ez volt a Szövetség első önálló sajtója a parlamenti választás óta(!) –, amely a kormányprogramot véleményezte. Azonban elég szokatlan módon, az alelnök a székházban olyan magányosan szólózott, hogy nehéz volt eldönteni, vajon a magánvéleményét adja elő, vagy az elnökség és a többi platform is felsorakozik-e szavai mögé. Adalék: a szlovákiai magyar médiának az a része, amely a Szövetséggel minden kérdésben mindig kompatibilis, ez alkalommal gyér érdeklődést mutatott, holott a párt kormányprogram-értékelése talán indokolhatta volna a médiafigyelmet.)

Mielőtt az olvasó befejezné itt az olvasást, és kommentelni kezdene, hogy a Fico–Orbán-barátság az oka a Szövetség passzivitásának, nézzünk meg még azért egy-két szempontot.

Amennyiben a Szövetség valóban a szlovákiai magyarokat akarja képviselni, és nincs rá okunk, hogy ezt kétségbe vonjuk, akkor pártként nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy ilyen hosszú ideig bizonytalan helyzetben tartsa azokat a szlovákiai magyarokat, akik bíztak a pártban, szavazatukkal támogatták és a jövőben is számítanak rá. Ezzel a passzív eutanáziával az elfordult szavazók visszacsalogatása pedig szinte elképzelhetetlen.

Nem lehetett például hallani a Szövetség hangját,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Fico-kormány

Magyar Szövetség

Napunk newsfilter

Nyugdíj

Választások 2023

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak