Napunk

Harctéri napló: Egy hét a front közelében, helyszíni riport – Mitől félnek a katonák? Hogy teljesít a HIMARS? Mit esznek a katonák?

Pontonhíd Iziumnál. Fotó Deník N - Gabriel Kuchta
Pontonhíd Iziumnál. Fotó Deník N – Gabriel Kuchta

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A szövegben leírt információk a november 26-i helyzetet tükrözik. A helyzet azóta néhány helyen már megváltozhatott.

Múlt héten szlovákiai fotósok, dokumentaristák és újságírók egy csoportja az All4Ukraine önkénteseivel együttműködve elvitte a frontra a mentőautók, terepjárók és az érszorítók első csomagját, amelyre a nyilvános gyűjtésen több mint 200 ezer eurót sikerült összegyűjteni. Emellett száz kis kemencét osztottunk szét a katonák között keleten.

Az út során – Avgyijivka kivételével – áthaladtunk a harcok leghíresebb területeinek nagy részén Kupjanszktól és Izsiumtól a Zaporizzsjai területen át a Dnyipro alsó ágáig. A cikkben katonai szempontból is érdekes információkat foglalunk össze, de semmi olyan nem szerepel benne, ami veszélyeztethetné azokat az embereket, akik hatalmas bizalmat tanúsítottak irántunk. Nap mint nap halnak meg azért, hogy megvédjék hazájukat az orosz agressziótól.

Sétálsz az úton, és hirtelen egy drón támad rá egy hetvenéves biciklis nyugdíjasra. „Mitől félsz a legjobban?” – kérdezzük egy Tokmak környékén harcoló egység sorkatonáját. „A drónoktól” – válaszolja egyértelműen.

Ezért amint ez a háború véget ér, az egész szabad világ az ukránoktól fog tanulni. Képességeik és tapasztalatuk kétségkívül felülmúlják mindazt, amit a nyugati katonák a modern harctérről tudnak. A drónok tekintetében ugyanez az oroszokról is elmondható.

Hogyan néz ki a drónoktól való félelem a gyakorlatban?

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Hadsereg

Orosz–ukrán háború

Ukrajna

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak