Napunk

Mikor halunk meg?

Illusztrációs felvétel. Fotó - TASR/AP
Illusztrációs felvétel. Fotó – TASR/AP

Milyen körülmények között elfogadható eltávolítani egy ember szívét egy másik ember életének megmentése érdekében? Vélemény.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Peter Singer, a bioetika professzora a Princeton Egyetemen
Charles Camosy, a bioetika professzora a katolikus Creighton Egyetemen

„Mit nem értenek ezen? Meghalt. Halott, halott. Így próbálta meggyőzni Jahi McMath családját David Durand, az oaklandi gyermekkórház főorvosa, hogy az agyhalálra vonatkozó standard orvosi vizsgálat kimutatta: a tinédzser lányuk már nem él.

A család eltökélten ellenezte ezt, és a kórház végül megengedte nekik, hogy a lányt New Jersey-be vigyék, az egyetlen olyan amerikai államba, amelyben a kórházaknak megszabják, hogy fogadják azokat a betegeket, akiknek a családja vallási okokból ellenzi, hogy az agyhalált halálnak tekintsék. A lány több mint négy éven át a Homo sapiens funkcionáló tagja maradt: leküzdötte a fertőzéseket, a testi traumákra a pulzusszám emelkedésével reagált és elkezdett menstruálni.

Jahi esete újra felmelegítette a vitát arról, hogy mit jelent meghalni. Néhány éve úgy nézett ki, hogy megvan a konszenzus: az agyhalál az bizony halál. Ha valaha is volt ilyen konszenzus, akkor az mára eltűnt.

Alapvető változás

Egészen az 1960-as évekig a a halált a szívverés végleges megállása jelentette. Csakhogy a lélegeztetőgép feltalálása, amelynek köszönhetően életben lehetett tartani a súlyosan agykárosodott embereket, valamint a szervátültetések sikere, arra indított egy harvardi bizottságot, hogy az „agyhalált” ajánlja új kritériumként a halál beálltának megállapításához.

Ez a lépés 1980-ban ahhoz vezetett, hogy a Jogi Bizottság tett egy javaslatot, hogyan állapítsák meg a halált. Ezt követően az „agyhalál” mind az ötven államban halálnak számított.

A jelentős változás, hogy mikortól számít valaki halottnak,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Egészség

Etika

Mentális egészség

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak