Napunk

Megkérte Dodi Diana kezét haláluk estéjén? Mi igaz és mi fikció a Korona sorozatban?

Elizabeth Debicki színésznő Diana hercegnő szerepében a Korona hatodik évadában. Foto - Netlix
Elizabeth Debicki színésznő Diana hercegnő szerepében a Korona hatodik évadában. Foto – Netlix

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A cikk spoliereket tartalmaz, ne olvassa el, ha még nem látta a sorozat 6. évadát.

Ahogy elkezdett közelíteni a Korona (The Crown) a jelenhez, annál halványabb lett a vonal a valóság és a fikció között.

Peter Morgan sorozata a brit királyi családban történt eseményeket dramatizálva mutatja be. A kritikák leginkább arra irányultak, hogy a nézők nehezen tudnak különbséget tenni a Windsor-házban történtek és a között, amit a Netflix streaming platformon sugárzott népszerű sorozat alkotói kitaláltak.

Már az előző, ötödik évad alatt is érkeztek olyan kérések, hogy a sorozatban szerepeljen egy figyelmeztetés, miszerint fikcióról van szó, de ezt a Netflix elutasította. Ez különösen fontos lett volna az utolsó évad esetében, amely az 1990-es években és a kétezres évek elején játszódó eseményekről szól, amelyekre a Korona legtöbb nézője is vissza tud emlékezni.

A nézők tehát jogosan kérdezhetik azt, hogy az egyes események ugyanúgy történtek-e, mint a sorozatban.

„A sorozat legnagyobb hibája az, hogy ennyire jó” – magyarázza a Denník N-nek Jakub Abrahám, aki évek óta foglalkozik a brit monarchiával. „Azért, mert a nézőknek kell egy bizonyos támasz azokról a tényekről, amiket a sorozat bemutat nekik.”

Abrahám kiemeli a színészek teljesítményét és azokat az a részleteket is, amelyekre a sorozat támaszkodik.

„Ez egy igazán bravúrosan megcsinált sorozat, a ruháktól kezdve az ékszerek hű másolatáig. Például a királynő gyémántbrossa, amelyet Diana temetésén viselt, és a palota erkélyéről mondott híres beszédében is, amikor Diana halála után a nemzethez beszélt, az eredeti hű másolata” – mondja, hozzátéve, hogy a sorozatból kiemelkedik a II. Erzsébetet alakító Imelda Staunton, illetve a Diana hercegnőt alakító Elizabeth Debicki színészi játéka.

„Nem kell azonban megfeledkezni arról, hogy ez mégis csak egy hollywoodi sorozat. Úgy alkották meg, hogy sokan nézzék meg, és hogy pénzt hozzon az alkotónak. Ez nem egy dokumentumfilm” – figyelmeztet Abrahám.

Összegyűjtöttük annak a négy résznek a fontos momentumait, amelyeket a Netflix november 16-án mutatott be.

Diana Tony Blairnél 

Az első részben Diana fiával, Vilmossal meglátogatja Tony Blair miniszterelnököt. A sorozat szerint Diana a találkozó kezdeményezője.

A miniszterelnök a beszélgetést később megemlíti II. Erzsébet királynőnek, akinek arról beszélt, hogy Diana „hivatalos feladatot” szeretne ellátni.

Diana halála után a Downing Street megerősítette, hogy a hercegné a halála előtt néhány héttel találkozott Tony Blair miniszterelnökkel a Chequers vidéki birtokon, és hogy Vilmos herceg is jelen volt, ahogy a sorozatban is láthatjuk. A brit miniszterelnök irodája szerint egy különleges feladatról beszéltek, amit Diana Nagy-Britannia számára „nagykövetként” végezhetett volna. Diana akkoriban az Independent szerint azt mondta az újságíróknak, hogy a miniszterelnök elismerte a képességeit és megkérte, hogy „missziókat” folytasson Nagy-Britannia számára külföldön.

„Diana a válás után is folytatta a munkát. Nem lépett ki a királyi családból, hiszen a jövőbeli király anyja volt” – magyarázza Ábrahám. „A státusza a szétválás és a válás után egyértelmű volt. Már nem tartozott a belső körhöz, és az ő királyi felség cím sem illette meg. Ő azonban továbbra is szeretett volna különféle kampányokat folytatni, azzal a különbséggel, hogy már nem hivatalos patronátus alatt.”

Elizabeth Debicki Diana hercegnőként, Rufus Kampa Vilmos hercegként és Flyn Edwards Harry hercegként a Korona utolsó évadában. Fotó – Netflix

Mint ahogy a The Standard napilap írja, a sorozat gyártásában közreműködött Tony Blair volt sajtós tanácsadója, Alistair Campbell, tehát a volt miniszterelnök és Diana hercegnő közötti beszélgetés tartalma nagy valószínűséggel a valóságot tükrözi.

A királynő Camilla iránti ellenszenve

Károly herceg a Korona utolsó évadának elején

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

II. Erzsébet

III. Károly

Nagy-Britannia

Netflix

Sorozat

Vilmos herceg

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak