Napunk

A választás előtt nem volt gondja az abortusztablettával, most szerinte ez nem égető probléma. Már csak Dolinková miniszter aláírása hiányzik, hogy használni lehessen

Zuzana Dolinková egészségügyi miniszter. Fotó - TASR
Zuzana Dolinková egészségügyi miniszter. Fotó – TASR

A kilencvenes évek óta jelentősen csökken a művi terhességmegszakítások száma Szlovákiában. Minden tizedik abortusznak egészségügyi oka van. A szakemberek már régóta szorgalmazzák az abortusztabletta bevezetését.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Szlovákia az egyik utolsó olyan ország az Európai Unióban, ahol nem használnak tablettákat a művi terhességmegszakításhoz. Az abortuszt csak műtéttel lehet elvégezni, ami sokkal kockázatosabb, és altatásban történik.

Szlovákián kívül már csak Cipruson, Magyarországon, Lengyelországban, Litvániában és Máltán nem használnak tablettákat.

A szakértők hosszú ideje szorgalmazzák, hogy az abortuszt a lehető legkíméletesebben végezzék el.

Hogy néz ki ma az abortusztörvény?

Szlovákiában a terhesség 12. hetéig végeznek abortuszt. A nőknek nem kell megindokolniuk a döntést. A terhesség mesterséges megszakítása egészségügyi okokból a 12. hét után is elvégezhető. Ezek olyan esetek, amikor a nő élete veszélyben van, a magzat életképtelen vagy súlyosan károsodott. Ilyen esetekben az abortusz időben nem korlátozott. Ha bebizonyosodik a magzat súlyos genetikai rendellenessége, az abortusz a terhesség 24. hetéig végezhető el.

Már csak Dolinková aláírása hiányzik

Zuzana Dolinková (Hlas) egészségügyi miniszter aláírása szükséges ahhoz, hogy lehessen használni a tablettát. A minisztérium megerősítette a Denník N-nek, hogy a bizottság megvitatta azt a szabványt, amely szerint a tablettát lehetne abortuszra használni, és azt javasolta a miniszternek, hogy hagyja jóvá ezt az eljárást.

„Ezt a szabványos eljárást egyelőre nem hagyták jóvá” – tette hozzá Dolinková sajtóosztálya. A minisztérium nem válaszolt arra a kérdésre, hogy a miniszter mikor írja alá az abortusztabletta engedélyezését, és kell-e ehhez a koalíciós partnerek hozzájárulása.

A Hlas politikusa még a választások előtt azt mondta a Denník N egészségügyi vitájában, hogy ha a szakértők javasolják a tabletta használatát, akkor támogatni fogja.

A héten Dolinková a SME-nek adott interjújában kifejtette, hogy először szakértőkkel szeretne beszélni. Megismételte, hogy inkább amellett van, hogy jóváhagyják az abortusz kíméletesebb módjának használatát. „Számomra, aki sem orvos, sem szakértő nem vagyok, ez tűnik az abortusz legbiztonságosabb módjának” – mondta a SME-nek.

Hozzátette, hogy a javaslat elolvasása után két-három kérdése van még, amit tisztáznia szükséges. Konkrétan azzal az időtartammal szeretne foglalkozni, amelyet a nőknek a tabletta bevétele után a kórházban kell tölteniük.

Nem világos, hogy mikor találkozna a szakértőkkel és mikor mérlegelné a szabvány aláírását.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Abortusz

Egészségügy

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak