Napunk

Tomáš Taraba: Az államfőválasztáson Robert Fico lenne a legjobb jelölt. A Smer állít új vezetőt az SIS élére

Fotó N - Tomáš Benedikovič
Fotó N – Tomáš Benedikovič

Tomáš Taraba környezetvédelmi miniszter a szaktrácával kapcsolatos témák mellett beszélt a médiához való viszonyáról, arról, milyen tervei vannak a kormánynak a speciális ügyészséggel, ahogy arról is, kit fog támogatni az SNS a jövő évi államfőválasztáson.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Az SNS ugyan kijelentette, hogy nem áll szóba a Denník N munkatársaival, Tomáš Taraba környezetvédelmi miniszter, aki az említett párt listáján ért el sikert a szeptemberi előrehozott parlamenti választáson, elfogadta a felkérést az interjúra. „Miniszter és miniszterelnök-helyettes vagyok, minden állampolgár számára. Ezt mindenkinek tiszteletben kell tartania“ – mondja Taraba, hozzátéve, hogy egyelőre minden médiummal kész párbeszédet folytatni. Emlékei szerint még nem került sor arra, hogy visszautasította volna bármilyen újságíró felkérését.

A Denník N-ben megjelent interjút Dušan Mikušovič kollégánk készítette. Taraba elmondta, egy ideje figyelemmel kíséri a munkásságát, mert szeretne képben lenni. „Más médiumoknál is dolgoznak újságírók, akik igyekeznek objektív párbeszédet folytatni. Őszintén szólva, ha Šnídl úr (Vladimír Šnídl, szintén a Denník N munkatársa – a szerk. megj.) kért volna fel, elutasítottam volna. Ha egy újságíró a Szlovák Nemzeti Pártot »Orosz Nemzeti Pártnak« bélyegzi, akkor tudom, hogy kínos aktivizmusról van szó“ – fogalmaz Taraba.

A miniszter véleménye szerint van értelme egy olyan interjúnak, amelyben át tudja adni az üzenetét, még akkor is, ha a másik fél más véleményen van, más politikai oldalon áll. „Ha valakinek adok egy 20 perces interjút, és az illető semmit sem használ fel belőle, csak azért csinálja, hogy az előre beállított sémáiba illessze, annak nincs értelme“ – teszi hozzá.

„A hozzáállásom nem a médiumtól, hanem az újságírótól függ. Elutasítom, hogy továbbvigyem egyes kollégáim örökségét, akik negatív kapcsolatot ápolnak a médiával“ – állítja.

Taraba úgy véli, hogy a koalíciós képviselők ma már nincsenek ráutalva, hogy kommunikálniuk kelljen a „mainstream“ médiával. „Ez a valóság. Az egy másik kérdés, hogy ennek nincs pozitív hozadéka Szlovákia számára“ – mondja.

Úgy véli, két tábor jön létre, amelyek folyamatosan távolodnak egymástól, és ennek eredménye, hogy a politikai verseny arról szól, ki kit győz le. „Én igyekszem a spektrumon keresztül kommunikálni, mert azért vagyunk itt, hogy együtt éljünk, és nem kellene egymásban egzisztenciális fenyegetést látnunk“ – fogalmaz Taraba.

Ma már nem tenné közzé a bejegyzést, amelyben Čaputová lányáról írt

A rendőrség Hoaxy a podvody (Hoaxok és csalások) nevet viselő Facebook-oldalának egykori kezelője, David Púchovský a kormányváltás után távozott a rendőrség kötelékéből, és Jaroslav Spišiak (PS) parlamenti asszisztenseként kezdett el dolgozni. Taraba ezt korábban úgy kommentálta, hogy „végre felfedik, hogy kinek dolgoztak, és ki irányított itt mindent“.

Az Ereport korábbi munkatársa, Miriam Šrámová az SNS-frakció tagjának, Ivan Ševčíknek lett az asszisztense. (Azonban ebben a pozícióban is folytatja a munkát Rozhovory s Mimi Šramovou című YouTube-csatornáján – szerk.)

Taraba a két eset között különbséget lát, amit azzal magyaráz, hogy Šrámovának saját csatornája, saját közönsége volt, míg Púchovský, a miniszter szavai szerint, a rendőrség profilja mögé bújt.

2021-ben Taraba azzal került a címlapokra, hogy kritikával illette Emma Čaputovát, az államfő kiskorú lányát, aki részt vett egy divatbemutatón. „Az én személyes problémám ezzel az, hogy amikor közzétettem az én szemszögemből egy teljesen ártatlan bejegyzést az államfő lányával kapcsolatban, a rendőrség Facebook-oldalán megjelent, hogy a bejegyzésem egy példa a kiskorúak zaklatására.“

Egy olyan országban élünk, ahol senki sem dönthet a rendőrség nevében arról, hogy mi a törvényes és mi nem az, ez messze túlmegy a határon, mondja Taraba, hozzátéve, hogy mindenkinek lehet véleménye, de kikéri magának, hogy azzal vádolják, hogy kiskorúakat zaklat. Saját bevallása szerint ma már nem tenné közzé a szóban forgó bejegyzést.

A Smer jelöl új vezetőt az SIS élére

Taraba elmondása szerint akkor ismerkedett meg Robert Ficóval, amikor

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Fico-kormány

Környezetvédelem

Média

Tomáš Taraba

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak