Napunk

Napunk newsfilter: Ficót Čaputová közbenjárása nélkül még a cseh elnök sem fogadta volna

Robert Fico és Petr Pavel. Fotó - TASR
Robert Fico és Petr Pavel. Fotó – TASR

1. Majdnem fiaskóval kezdődött Fico csehországi útja. 2. Korčoknak bele kell húznia, ha le akarja győzni Pellegrinit. 3. Káoszba fulladt Šutaj Eštok visszahívása.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

 

A híreket válogatta és kommentálta Hegedűs Norbert

1. Majdnem fiaskóval kezdődött Fico csehországi útja

Majdnem egy hatalmas diplomáciai fiaskóval kezdődött Robert Fico kormányzása. A szlovák kormányfő pénteken az első külföldi látogatására utazott Csehországba, de a hírek szerint Petr Pavel cseh államfő egyáltalán nem akarta őt fogadni, és Zuzana Čaputová közbenjárására volt szükség a blamázs elkerülésére.

Pavel nem kért Ficóból. A cseh Novinky.cz portál írt arról, hogy Petr Pavel néhány napon keresztül fontolgatta annak a lehetőségét, hogy egyáltalán nem fogadja a Csehországba érkező Ficót. Ennek oka a portál forrása szerint az volt, hogy Fico egyáltalán nem vette figyelembe a csehek érdekeit. A látogatást olyan napra szervezte, mikor Pavel nem lett volna Prágában, és találkozni akart Andrej Babiš volt kormányfővel és Zeman volt köztársasági elnökkel is, ami eleve szokatlannak számít.

A hírek szerint Pavelt végül Zuzana Čaputová szlovák államfő győzte meg, aki nem közvetlenül Fico mellett lobbizott, hanem a csehek és szlovákok közötti különleges kapcsolatot hangsúlyozta, amit végül Pavel sem akart megtörni, ezért úgy döntött, hogy fogadja a szlovák kormányfőt.

Már korábban összetűzésbe keveredtek. Pavel és Fico konfliktusa nem új keletű, már a választási kampányban összetűztek. Ez nem meglepő, tekintve, hogy Pavel mindig is Nyugat- és NATO-párti nézeteiről, illetve Ukrajna támogatásáról volt ismert, míg Fico oroszbarát húrokat penget jó ideje.

A kampány alatt Pavel azt mondta, Fico nézetei az orosz propagandát tükrözik, és megjegyezte, hogy a megválasztása megzavarhatná a cseh–szlovák kapcsolatokat, főleg az ellentétes külpolitikai nézetek miatt. Fico erre a szlovák választási kampányba való beavatkozással vádolta meg Pavelt.

Végül csak találkoztak. Fico arroganciája érthetetlen, hiszen Csehország Szlovákia elsődleges szövetségese. Az egy dolog, hogy az orbáni út jobban tetszik neki, de attól még minimális gesztusokat tehetne a cseh államfő felé is, hiszen ez tényleg nem kerül semmibe. A találkozó végül összejött, a botrány elmaradt, bár mind Pavel, mind Fico arcán az látszik, hogy bárhol szívesebben lennének, mint a másik társaságában.

Prágában Fico azt mondta, hogy a két nemzet közötti kapcsolatokat az idő vasfoga kezdte ki, de valójában nem erről van szó:

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

AKO

Ivan Korčok

Matúš Šutaj Eštok

Napunk newsfilter

Parlament

Peter Pellegrini

Petr Pavel

Robert Fico

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak