Napunk

Gyimesi mint kormánybiztos? Ficóék hallgatnak, miközben szokatlan módon összehívták a kisebbségeket

Fotó - Gyimesi György / Facebook
Fotó – Gyimesi György / Facebook

Több mint egy hónapja váltotta le a kormány Bukovszky László kisebbségi kormánybiztost, és azóta betöltetlen a poszt. Nem volt még ilyen azóta, hogy Ficóék megalkották ezt a funkciót.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Villámgyorsan lefejezte a negyedik Fico-kormány azt a hivatalt, amely a nemzeti kisebbségek jogainak betartására ügyel az országban. A lépést nem indokolták semmivel, és az ügy egy hónappal Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos leváltása után is homályos. Egyre többen emlegetik, hogy Gyimesi György kaphatja a pozíciót, ám olyan hangokat is hallani, hogy az esetleges kinevezésének lehetnek akadályai.

Közben a kormányhivatal összehívta azt a kisebbségi bizottságot, amelyet elvileg a kisebbségi kormánybiztos vezet. Akit a kormány még nem nevezett ki, így igazán paradox helyzet jött létre.

Ízelítő Ficóék kisebbségpolitikájából

A negyedik Fico-kormány kedden elfogadott programjában leszögezi, hogy természetes küldetésének tartja a nemzeti kisebbségek védelmét és fejlesztését. Ehhez képest az első jelzés, amelyet kinevezése óta a nemzeti kisebbségek felé küldött a kormány, nem túl pozitív. Bukovszky László kormánybiztost indoklás nélkül már a legelső kormányülésen leváltották, együtt a romaügyi kormánybiztossal.

A romaügyi kormánybiztos pozíciójába azóta kinevezték azt az Alexander Daškót, aki 2016-ban és 2020-ban a Smer listáján indult a parlamenti választáson. A Denník N információi szerint a romaügyi kormánybiztos pozícióját Ficóék ellenzéki politikusoknak is felajánlották. Vladimír Ledecký, az SaS képviselője és Ravasz Ábel korábbi romaügyi kormánybiztos kapott ajánlatot, de végül nem mellettük döntöttek. Ravasz szerint viszont nem volt szó konkrét ajánlatról, inkább csak szondázásról.

Daško egyébként zenéléssel is foglalkozik, és a Gypsy Music együttessel nagyszabású koncerteket szokott szervezni. Emellett pedig az orosz kultúra nagy rajongója, és feleségével közösen az oroszországi és a szlovákiai romák közötti kapcsolatok erősítésén dolgozott.

Andrej Daško romaügyi kormánybiztos a Smer jelöltjeként 2016-ban. Fotó – Daško kampányvideója

Biztos nincs, bizottság lesz

A romaügyi kormánybiztos kinevezése azért is lehetett sürgősebb a kormánynak, mert a hivatalának megerősödtek a jogkörei. 400 milliónyi uniós pénzt kell szétosztania a szociálisan hátrányos helyzetű csoportok között 2027-ig.

A kisebbségi kormánybiztos hivatala nem rendelkezik ilyen pénzcsomaggal, hanem elsősorban tanácsadói feladatokat lát el a kormány felé, illetve figyeli és szorgalmazza a kisebbségi jogok betartását. Ezek a feladatok ugyanakkor sok esetben befolyásolják a kisebbségi nyelvhasználat feltételeit, például Bukovszkyék dolgozták ki azt a kormányrendeletet, amely meghatározta, a népszámlálás után mely településeken lehet használni a kisebbségi nyelveket a hivatalokban.

Szintén ez a hivatal dolgozta ki a kisebbségi törvény javaslatát, amely az előző kormányok programjában szerepelt.

A kormánybiztos vezeti azt a kisebbségi bizottság nevű tanácsadó szervet is, amely tulajdonképpen az egyetlen fórum, ahol a nemzeti kisebbségek képviselői hallathatják a hangjukat a kormány felé.

A bizottságot az elmúlt években mindig a kormánybiztosi hivatal hívta össze, ám most ez is megváltozott.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Bukovszky László

Fico-kormány

Grendel Gábor

Gyimesi György

Kisebbségek

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak