Napunk

A műtétek maximális várakozási idejének alkalmazása egy évvel tolódik. Mit jelent a kórházreform módosítása?

A kassai egyetemi kórház egyik felújított intenzív osztálya Fotó N - Peter Lázár
A kassai egyetemi kórház egyik felújított intenzív osztálya Fotó N – Peter Lázár

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A képviselők megszavazták a kórházreform megváltoztatását. A koalícióhoz az SaS egyes képviselői is csatlakoztak, a módosítást pedig gyorsított eljárásban tárgyalták meg. Ez az első olyan törvény, amelyet Zuzana Dolinková (Hlas) miniszternek sikerült megszavaztatnia a parlamentben.

Mivel egy bonyolult reformról van szó, csak az öt alapvető kérdést gyűjtöttük össze és válaszoltuk meg a változásokkal kapcsolatban.

Bezárják a szülészeteket?

Egyelőre nem.

A reform részeként öt kategóriába fogják sorolni a kórházakat az alapján, milyen bonyolult beavatkozásokat végezhetnek majd. Ahhoz, hogy a kórházak elvégezhessenek bizonyos beavatkozásokat, teljesíteniük kell bizonyos feltételeket – kell, hogy legyen elegendő számú alkalmazott, de ugyanígy az is, hogy a beavatkozásokból is elegendő legyen. A reform egyik lényege: ha az orvosi csapat rendszeresen végez el bizonyos beavatkozásokat, az biztonságosabb a páciens számára. Ennek oka pedig az, hogy nagyobb gyakorlattal és tapasztalattal rendelkeznek.

Ha a kórházak egy adott beavatkozásból kevesebbet hajtanak végre, akkor elveszik tőlük ennek a lehetőségét. Ez öt kórház esetében történt meg, konkrétan Mijaván, Simonyban, Nagyrőcén, Szinnán és Királyhelmecen. A felsorolt kórházak közül egyik sem rendelkezett a feltételekben megszabott szülések számával.

Dolinková reformja változtat ezen. Az első kategóriába tartozó kórházaknak megengedik, hogy azokkal az osztályokkal, amelyek jelenleg működnek és amelyeken van elegendő alkalmazott, a biztosítók még akkor is leszerződhetnek, ha nem teljesítik a beavatkozások megszabott számát. Ez a fent említett öt szülészetet is érinti.

Zuzana Dolinková egészségügyi miniszter a közösségi médiában már kijelentette, hogy nem fognak szülészeteket bezárni.

Az első kategóriába tartozó kórházakban már 2024 januárjában be kellett volna zárni azokat az osztályokat, amelyek nem felelnek meg a feltételeknek – most azonban kapnak egy év halasztást.

Tovább fogunk várni a műtétekre?

Ez nem egyértelmű. A páciens

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Egészségügy

Fico-kormány

Kórházreform

Penta

Szülés

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak