Napunk

Új tanyát találtak maguknak a Szlovákiából kitiltott orosz kémek

A pozsonyi orosz nagykövetség épülete. Fotó N - Vladimír Šimíček
A pozsonyi orosz nagykövetség épülete. Fotó N – Vladimír Šimíček

Habár Szlovákia kiutasított 35 orosz diplomatát az ukrajnai háború kitörése után, a putyini titkosszolgálat nem hagyott fel a szlovákiai tevékenységével.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Egy új cseh javaslat szerint a tervezett 12. szankciós csomag Oroszország ellen korlátozná az orosz diplomaták szabad mozgását az EU területén. A cseh javaslat hátterében az áll, hogy az orosz kémek bejutnak azokba az országokba is, ahonnan kiutasítják őket.

VSquare oknyomozó csoport legújabb hírlevele szerint habár több mint 70 orosz diplomatát utasítottak ki Prágából, azok a szomszédos Ausztria fővárosából továbbra is könnyen bejutnak a cseh területekre, ahol operatív feladatokat teljesítenek. Elsősorban az ENSZ létesítményeinek otthont adó Bécs jelent ebből a szempontból kockázatot.

A szlovákiai szál

Hasonló kockázat vonatkozik viszont Szlovákiára is. A VSquare-nek a szlovákiai titkosszolgálatok helyzetét jól ismerő kormányzati forrás azt mondta, miután 2022 tavaszán Pozsony 35 orosz diplomatát utasított ki az országból, azok más országok területéről kezdtek átszivárogni. Ezeknek az országoknak az egyike Ausztria.

A VSquare szerint az új, oroszbarát szlovák kormánykoalíció nem valószínű, hogy olyan kemény lesz az orosz diplomatákkal szemben, mint az előző kormányzat. Másrészt viszont a szlovák hírszerző szervek számára kulcsfontosságú lehet, hogy bizonyíthassák szövetségeseik felé: az új politikai vezetés ellenére továbbra is megbízható partnerek.

A VSquare szlovák kormányzati forrása azt emelte ki, mivel Szlovákia kisebb, mint Ausztria vagy Magyarország, ezért sérülékenyebb is, és jobban rá van szorulva a nemzetközi hírszerzői együttműködésre.

Kémek a határ mindkét oldalán

Egyes orosz kémek egyébként a magyar–szlovák határ mindkét oldalán részt vesznek műveletekben, ahogy azt a Napunk a VSquare nyomán korábban megírta. Ilyen volt Anton Gorijev, aki évekig szolgált Magyarországon, majd Szlovákiába került. Egyike volt annak a 35 orosz diplomatának, akiket az ukrajnai háború kitörése után, 2022 tavaszán utasítottak ki Szlovákiából.

Gorijev diplomáciai fedés alatt dolgozott, és diplomáciai védettségének köszönhetően azt is megúszta, hogy Szlovákiában ittasan okozott balesetet 2021 júniusában.

Gorijev története kapcsán Krekó Péter, a Political Capital igazgatója azt mondta, a szlovák biztonsági szervek sokkal aktívabban lépnek fel az orosz befolyás ellen, mint a magyar hatóságok. Budapest az elmúlt években nem utasított ki egyetlen orosz diplomatát sem, még az orosz agresszió kezdete után sem. Azt még egyelőre nem tudjuk, a szlovák biztonsági szervek viselkedése a negyedik Fico-kormány hatalomra kerülése után hogyan fog megváltozni, de a Smer politikusai Igor Bratcsikov orosz nagykövettel is fenntartották a kapcsolatot, akit a szlovák politikai szcéna nagyrészt elszigetelt az ukrajnai háború kitörése óta.

Ausztria

Csehország

Kémkedés

Orosz–ukrán háború

Oroszország

Szlovákia

Titkosszolgálatok

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak