Napunk

Puccs Moszkvában: Frei Tamás megírta a könyvet, amivel végre betörhet a nemzetközi piacra

Fotó - Napunk
Fotó – Napunk

Frei Tamás az eddigi talán legjobb regényében azt a kérdést járja körbe, mi történne, ha a közeljövőben a nyugati országok megelégelnék a végtelenségig húzódó orosz–ukrán háborút és úgy döntenének, hogy ideje véget vetni az orosz kényúr uralmának. De milyen szerepet játszik ebben a tervben a szerző visszatérő hőse, a magyar származású André Calvi? A Puccs Moszkvában című regényből minden kiderül.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Frei Tamás könyveivel kapcsolatban mindenfélét olvasni az interneten. Vannak, akik rajonganak értük, vannak, akik olcsó szórakozásnak tartják őket. Az tagadhatatlan, hogy népszerű könyvekről, bestsellerekről van szó, hiszen az eddigi regényei több százezres példányszámban keltek el.

Ebben nyilván közrejátszik a szerző ismertsége és az is, hogy általában aktuális, a közönséget eleve érdeklő (a rossz nyelvek szerint szenzációhajhász) témákat dolgoz fel. Ez azonban nem lenne elég a sikerhez, maximum a figyelem felkeltésében segíthet, a fenntartásában már nem. A vele készült interjúkból kiderül, hogy Frei Tamás komolyan veszi az írást, és a fejlődés meg is látszik: a Puccs Moszkvában talán az eddigi legjobban megírt könyve.

Persze magának a műfajnak, az aktuális eseményekhez kötődő akcióthrillernek megvannak a maga korlátai, és talán ebből fakad a Frei-regények vegyes recepciója is. Aki nyelvi leleményeket, intertextuális játékokat és többszörösen elbújtatott narrátort keres, az valószínűleg téves ajtón kopogtat. De aki egy sodró lendületű, akcióban, intrikában és izgalmakban bővelkedő történetet keres, az örülni fog André Calvi visszatérésének.

Kiiktatni Putyint

Mielőtt beszélnénk a regény szerkezetéről, röviden – spoilerek nélkül – ismertessük a történetet is.

Frei Tamás új regényének cselekménye a közeljövőben játszódik. Az orosz–ukrán háború holtpontra jutott, de egyik fél sem hajlandó befejezni a küzdelmet. Ráadásul a gerillaháború már Ukrajna határait is átlépte: Oroszországban oligarchákra vadásznak az ukrán partizánok, Nyugat-Európában pedig politikusokat gyilkolnak és terrortámadásokat követnek el magukat ukránoknak kiadó orosz ügynökök.

„Miközben a világ aggódva figyeli a fejleményeket, minden jel arra utal, hogy az ukrán vérfürdőnek csak egyféleképpen lehet véget vetni. Putyint csak egyvalami képes megállítani: egy puccs Moszkvában” – írja a könyv fülszövege.

Így egy kockázatos, több lépcsős terv kezd körvonalazódni az amerikai és a francia elnök fejében, aminek következtében hamarosan egy teherszállító repülőgép indul Berlinből Moszkva felé. A gépen létfontosságú alkatrészek vannak a szankciók által sújtott orosz gazdaság számára, de van ott valami egész más is, amit az amerikai titkosszolgálat rejtett oda.

A terv nehézsége, összetettsége és a zavaró tényezők sokfélesége miatt természetesen több verzióval is számolnak a nyugati titkosszolgálatok. Ezek egyikében pedig fontos szerepet kap André Calvi is, Frei Tamás visszatérő, magyar származású hőse, akinek az ellenséges vonalak mögött kell rugalmasan reagálnia a felmerülő nehézségekre.

Sikerül-e megbuktatni Putyint és véget vetni a háborúnak? Hogyan reagál az orosz vezető a hatalmát – és az életét – fenyegető veszélyekre? Milyen tárgyalások és dilemmák előzik meg egy ilyen akció előkészítését? És persze hogyan reagálnak az ellenséges vonalak mögött lévő ügynökök, mint André Calvi, ha az íróasztalok mögött elkészített tervek csődöt mondanak? Ezekre a kérdésekre kapunk választ a regényből.

Egy jól megírt könyv

Az efféle regényeknek megvannak a maguk szabályai, amik még csak nem is íratlanok, hiszen konkrét könyvek és kurzusok szólnak arról, hogyan kell egy „bestsellert” megírni. Frei Tamás nem is tagadja, hogy merít ezekből, és az a helyzet, hogy egyre jobban csinálja.

Még a legutóbbi regényéhez, a Bábelhez képest is szemmel látható az előrelépés:

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Irodalom

Kritika

Kultúra

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak