Napunk

Drucker: Vissza kell szorítanunk az oktatásban a különféle ideológiák, a személyes vélemények befolyását

Tomáš Drucker. Fotó N - Tomáš Benedikovič
Tomáš Drucker. Fotó N – Tomáš Benedikovič

„Jobban örülnék neki, ha Kočner öt évig dolgozna ápolóként egy kórházban és nem vállalkozhatna többé, minthogy valahol üljön” – jelentette ki Tomáš Drucker, a Hlas oktatásügyi minisztere, a gazdasági bűncselekmények miatt kiszabható büntetések lehetséges csökkentésével kapcsolatban.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Tomáš Drucker szerint a Hlas nem tekint ellenséges médiumként a Markíza televízióra, a Denník N-re, a Sme napilapra és az Aktuality.sk portálra sem. Az oktatásügyi miniszter saját bevallása szerint maga is olvassa a Denník N-t, ahogy más napilapokat is, rendszerint több forrásból informálódik.

Úgy gondolja, hogy a civil szervezetek jó munkát végeznek az oktatás terén, és ezt a kormányprogramban is leszögezte a koalíció. Elmondása szerint a kormány kész támogatni a közhasznú tevékenységet végző civil szervezeteket.

„Minden, ami segíti a fiatalok tájékozódását, hasznos. Az iskola nem a tudás egyetlen forrása, hanem egy olyan környezet, ahol a gyerekek megtanulhatják feldolgozni az információkat” – véli Drucker, aki szerint manapság rengeteg lehetőség közül lehet válogatni, milyen tartalmak kerüljenek be az iskolákba. „Nehéz meghatározni, hogy mi a helyénvaló és mi nem. Az én feladatom, hogy valamiféle szabályokat fektessünk le a tankönyvek tartalmával kapcsolatban.”

Erik Tomáš (Hlas) munka-, szociális és családügyi miniszter javaslatával kapcsolatban, amely a civil szervezetek finanszírozásával függ össze, Drucker elmondta, hogy nem létező problémáról van szó. Azt állítja, hogy a civil szervezetek nem esnek el a 2%-os adófelajánlásoktól. „A Hlas nevében mondhatom, hogy megoldást találunk, nem fogják elveszíteni a szóban forgó pénzt” – állítja.

A parlament szerdai ülésén a képviselők megszavaztak egy javaslatot, amelynek köszönhetően a nyugdíjasok idén karácsonykor egyszeri, 300 eurós hozzájárulást kapnak. Az eredeti terv szerint a hozzájárulás összege 150 euró lett volna, de az ellenzék kritikáját követően a koalíció megduplázta az összeget.

Az ellenzék szerint Peter Pellegrini (Hlas) házelnök így akarja finanszírozni a jövő évben esedékes államfőválasztási kampányát. Drucker elutasítja az ellenzék állításait, a Hlas szerinte mindössze a kampányígéreteit teljesíti. Pellegrinit a felmérések esélyesnek tartják, a Hlas elnöke nemrég maga is megerősítette, mérlegeli, hogy elindul a 2024-es államfőválasztáson.

Drucker szerint csupán spekuláció, hogy a Smer és a Hlas a jövőben egy párttá olvadna össze, állítása szerint az inkább elképzelhető, hogy a Hlas bekebelez más politikai szubjektumokat. Pártelnöki ambíciói nincsenek, állítja.

Drucker szerint fontos, hogy az oktatási intézményekben az objektivitás domináljon, és szabályokat kell létrehozni annak érdekében, hogy a diákok minden oldalról objektíven kiegyensúlyozott információkhoz jussanak.

„Ha például a vallásról akarunk beszélni, akkor minden vallásról beszélnünk kell, hogy a gyerekek minden információhoz hozzáférjenek. Nincs azzal problémám, hogy a gyerekek újságírókkal, politikusokkal beszélgessenek, de kiegyensúlyozottnak kell lenni, olyan rendszerre van szükségünk, amellyel meg tudjuk akadályozni azt, hogy olyan emberek is teret kapjanak, akik csupán konspirációkat terjesztenek.”

Úgy véli, problémás lenne például, ha egy tanár azt állítaná a diákoknak, hogy Oroszország jogosan támadta meg Ukrajnát, mert

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Fico-kormány

Oktatás

Tomáš Drucker

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak