Napunk

Napunk newsfilter: Azt üti majd a Fidesz a szuverenitásvédelmi gumibottal, akit akar

Orbán Viktor pénzt dob a kötcsei urnába. Fotó - MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Orbán Viktor pénzt dob a kötcsei urnába. Fotó – MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

1. Így védi a Fidesz saját szuverenitását. 2. Ficóék felszámolják az állam immunrendszerét. 3. Taraba újabb trafikot osztott ki.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

 

A híreket válogatta és kommentálta Finta Márk

1. Így védi a Fidesz saját szuverenitását

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, akit neveztek már fiatal Mikszáthnak és a Fidesz Szoboszlai Dominikjának is, kedd este 21:35-kor elérte politikai karrierje csúcsát. Azért tudjuk ezt ennyire pontosan, mert ekkor nyújtotta be saját magnum opusát, a régen várt szuverenitásvédelmi törvénycsomagot.

Fogatlan? Ahhoz képest, hogy Orbán Viktor az elkövetkező 10–15 év legfontosabb témájának nevezte a szuverenitásvédelmet – amiről ebből a törvénycsomagból sem tudtuk meg, mi is az pontosan –, a pakk, amit Kocsis benyújtott, első látásra nem tűnt olyan brutálisnak. Valószínűleg azért, mert nagyon általános.

Amikor azonban az ember másodszor és harmadszor is nekifut, és értelmezi, miről is van szó, két dologra is rájöhet. Az egyik, hogy a létrehozandó Szuverenitásvédelmi Hivatal nem más, mint egyfajta fogatlan politikai titkosrendőrség.

Ettől persze még nem jön vissza az ÁVH-s pincék dohszaga, de a második rádöbbenés is elég fájdalmas: ez a hivatal bármerre hajlítható gumiszabályok alapján fog majd eljárni, és lehet, hogy nem ver össze senkit, de minden más módon nagyon, de nagyon kellemetlen lesz.

Mint kesztyű a kézre. A Szergej Gurijev által bevezetett fogalom, a spin diktatúra nagyon szépen lefedi azt a módszerkészletet, amit a Fidesz ennél a törvénycsomagnál használt. Nem, Magyarországon továbbra sem lesz nyílt erőszak – a kritikus hangok elnémítására és kordában tartására a Fidesz továbbra is az anyagi és erkölcsi ellehetetlenítés, valamint a koncepciós eljárások  eszközeit fogja használni.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal persze elsőre többé-kevésbé ártalmatlan intézménynek tűnhet. Hiszen nem büntethet, csak vizsgálódhat, adatokat kérhet be, ráadásul egyelőre csak a politikai ellenfelek lesznek a célkeresztben – azt valószínűleg senki sem gondolja komolyan, hogy a hivatal majd a Fideszt is rajtakapja valamin. Nem is kaphatja: a párt már régen az államkincstárból kampányol.

Csakhogy abból a kommunikációból, amit a Fidesz folytatott a törvénycsomag bevezetése előtt, nagyon pontosan érezhető volt, hogy valójában mit gondol a politikai ellenfeleiről, és mennyire gyűlöli őket. Ezt pedig nem fogja elfedni a törvények érzelmek nélküli bikkfanyelve sem.

S épp a gumiszabályok teszik lehetővé, hogy az új hivatal azt minősítse ellenségnek, akit akar, és úgy, ahogy akarja. Lehet, hogy ez nem jár majd börtönnel. De jár majd adatbekérésekkel, ellenőrzésekkel, vizsgálatokkal és gyanúsítgatásokkal – miközben a kormánymédia csámcsogni fog, és már a bírósági eljárás előtt bűnösnek kiáltja ki a kipécézett politikai ellenfelet. Az, hogy aztán esetleg egy ellenkező előjelű bírósági ítélet után bocsánatot kell majd kérnie, nem fogja különösebben zavarni.

Amit szabad. Szögezzük le: egy ország demokratikus berendezkedésének, politikai struktúrájának szuverenitását valóban nagyon fontos megvédeni. És nagyon fontos az is, hogy ez a struktúra és berendezkedés átlátható legyen, és azonos esélyeket biztosítson mindenkinek az érvényesülésre. Ez a demokrácia alapja és esszenciája.

S pont ez az, ami a mai Magyarországon nem valósul meg. Két okból sem.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Napunk newsfilter

Orbán Viktor

Robert Fico

Tomáš Taraba

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak