Napunk

Államfői V4-csúcs: Egységes kiállás Ukrajna mellett, nőhet a Visegrádi Alap finanszírozása

Novák Katalin, Andrzej Duda, Petr Pavel és Zuzana Čaputová a prágai államfői csúcsot követő sajtókonferencián. Fotó - TASR
Novák Katalin, Andrzej Duda, Petr Pavel és Zuzana Čaputová a prágai államfői csúcsot követő sajtókonferencián. Fotó – TASR

Az idei cseh soros elnökség alkalmából Prágában találkoztak a visegrádi államfők. A találkozó után tartott sajtóértekezleten kiderült, hogy a csúcstalálkozó kiemelt témái közé tartozott a Nemzetközi Visegrádi Alap finanszírozása, illetve Ukrajna további támogatása.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Petr Pavel cseh köztársasági elnök meghívására szerdán délelőtt V4-es államfői találkozóra Prágába érkezett Andrzej Duda lengyel, Novák Katalin magyar és Zuzana Čaputová szlovák államfő. Már az előzetes tájékoztatásból is kiderült, hogy a tanácskozás kiemelt témái között lesz az Ukrajna elleni orosz támadás, illetve a Nemzetközi Visegrádi Alap.

Ukrajnát továbbra is segíteni kell

„Ukrajna támogatása alapvető fontosságú a biztonságunk szempontjából, de ez egy olyan lépés is, amely eredendően emberi dolog” – jelentette ki a négy államfő megbeszélését követően Petr Pavel cseh elnök. Szavai szerint Oroszországnak felelnie kell az emberéletekért és az okozott károkért, ezért is folytatni kell Ukrajna támogatását.

Kijelentette továbbá, hogy az országok nézetei és álláspontjai bizonyos kérdésekben eltérnek. „Abban viszont mindannyian egyetértettünk, hogy Ukrajnának sikeresnek kell lennie, Oroszországnak el kell buknia, és továbbra is támogatnunk kell Ukrajnát” – fogalmazott.

Elmondta, hogy reálisan látják a helyzetet, illetve sok problémát is érzékelnek. Ez azonban nem akadályozza meg őket abban, hogy egyetértésre jussanak a tekintetben, hogyan támogassák Kijevet.

„Az, hogy az egyik ország nagyobb hangsúlyt fektet a konkrét katonai segélyre, a másik pedig az anyagi, humanitárius vagy pénzügyi támogatásra, végső soron jó dolog, mert ezek a darabkák alkotják a segélyezés teljes kirakósát, amelyre Ukrajnának szüksége van” – tette hozzá.

Hasonló szellemben nyilatkozott Andrzej Duda lengyel elnök is, aki szintén annak adott hangot, hogy továbbra is támogatni kell Ukrajnát. Rámutatott, hogy emellett a szövetségeseket is motiválni kell a segítségnyújtásra, illetve az ukrajnai menekültek segítését is kiemelte.

Az Ukrajnának nyújtott segítségünk azért fontos és hasznos, mert elsősorban a mi érdekünk is az, hogy a térségben béke és stabilitás legyen – ezt már Zuzana Čaputová szlovák államfő hangsúlyozta. Szavai szerint a tárgyalások olyan témákra fókuszáltak, amelyekben a V4-országoknak közös érdekeik vannak, és ezekből sok van.

Petr Pavel és Zuzana Čaputová a prágai V4-csúcson. Fotó – TASR

Novák Katalin magyar köztársasági elnök is arról beszélt, hogy természetesen vannak kérdések, amelyekben nem értenek egyet, de elmondása szerint jó volt megtapasztalni, hogy milyen kérdésekben találják meg a közös álláspontot egymással. Az ukrajnai háború kapcsán is az államfők közös álláspontját hangsúlyozta.

„Oroszország nem nyerheti meg ezt a háborút. Ott állunk

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Andrzej Duda

Novák Katalin

Petr Pavel

Prága

V4

Zuzana Čaputová

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak