Napunk

Pčolinský lemondása után a hőmérős ügyből ismert Richard Reday neve is felmerült az SIS vezetőjeként

Az SIS címerében Publilius Syrus római gondolkodó mondata szerepel. Lefordítva: "A veszélyt az kerüli ki, aki akkor is óvatos, mikor biztonságban van." Fotó - SIS
Az SIS címerében Publilius Syrus római gondolkodó mondata szerepel. Lefordítva: „A veszélyt az kerüli ki, aki akkor is óvatos, mikor biztonságban van.” Fotó – SIS

Eduard Heger nem akart válaszolni azokra a kérdésekre, hogy a kassai vállalkozót szánták-e a titkosszolgálat élére.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A Denník N információi szerint két évvel ezelőtt Michal Aláč mellett egy másik jelölt neve is szóba került a titkosszolgálat igazgatójának posztjára – Richard Reday kassai vállalkozó. A nyilvánosság előtt néhány hónappal később lett ismert, 2021 végén az ún. hőmérős ügynek köszönhetően, amikor is kétszeres áron adott el Kassa megyének hőmérőket. Akkor és ma is Rastislav Trnka volt a megyefőnök, Reday barátja, aki védte a gyanús beszerzést. Az ügyre a Denník N hívta fel a figyelmet.

Februárban mindkettőjüket őrizetbe vette a NAKA, Reday néhány hónapig előzetes letartóztatásban volt. Máig eljárás folyik ellenük.

Reday a hőmérős ügyben például közvetlenül a NAKA nyomozója előtt befolyásolta az egyik tanút, a kassai megyefőnökre pedig olyan nagy befolyása volt, hogy a megye nevében milliós üzletről tárgyalt Pozsonyban.

Egyáltalán hogy merült fel Richard Reday mint az SIS új igazgatója, ki dobta be a nevét, és miért gondolta ez a személy, hogy Reday kompetens lenne ebben a fontos funkcióban?

Kezdjük az SIS igazgatói posztján történt cserék és jelölések történetével az előző koalíció idejéből. Ez minden kormány számára fontos, nagy figyelmet érdemlő feladat – Robert Fico legújabb kormánya is új nevekkel töltötte be a kulcsfontosságú hivatalok többségét, bár ezen pozíció betöltéséről még nem tudósítottak.

Igor Matovič kormánya 2020-ban Vladimír Pčolinský mellett döntött, akit azonban 2021 márciusában őrizetbe vett a NAKA korrupció gyanúja miatt. Néhány nappal később lemondott a titkosszolgálat vezetéséről, a Specializált Büntetőbíróság pedig fél évre vizsgálati fogságba küldte őt.

Az SIS vezetője közvetlenül a kormányfőnek felel, azonban az akkori koalícióban az SIS vezetőit a Sme rodina jelölte. Ezért Boris Kollár azt javasolta Eduard Heger kormányfőnek, hogy Pčolinskýt a pozícióban az addigi helyettese, Michal Aláč váltsa fel.

Heger végül elfogadta Kollár javaslatát és mivel Zuzana Čaputová államfőnek sem voltak kifogásai, 2021 májusában kinevezte Aláčot az SIS vezetőjének. Aláč ma vádlottként szerepet a Végkifejlet ügyben, és már nincs az SIS vezetésében.

Mit mond Pčolinský és hogyan nem akar válaszolni Heger

„Vártam a nevet Kollár úrtól, aki Aláč úr nevével jött” – mondta Eduar Heger exkormányfő arra a kérdésre, hogy játékban volt-e Reday a posztért.

Végül csak egy név jutott el az államfőig. „Michal Aláčon kívül semmilyen más javaslat nem érkezett az SIS elnöki posztjára, és az államfő nem emlékszik, hogy valamilyen más név is elhangzott volna az informális tárgyalások során” – válaszolta Martin Strižinec, Zuzana Čaputová szóvivője.

A Denník N még 2021 áprilisában azt írta a jelölés hátteréről, hogy ha Michal Aláčot nem fogadná el a kormányfő vagy Zuzana Čaputová államfő, játékban volt „még egy név a titkosszolgálatból”. Ezt a második nevet nem hozták nyilvánosságra.

Az arról szóló információt, hogy az SIS igazgatói posztjával kapcsolatban felmerül Richard Reday kassai vállalkozó neve is, Vladimír Pčolinský is megerősítette. A titkosszolgálat volt igazgatója most azt mondja, hogy nem ő javasolta Redayt, és hogy neki és a Sme rodinának semmi köze hozzá. Elismeri azonban, hogy utólag hallott Reday nevéről ebben az összefüggésben – és hogy az OĽaNO aktivitásáról volt szó.

Eduard Heger exkormányfő nem válaszolt azokra a kérdésekre, hogy az OĽaNO, melynek akkor tagja volt, ajánlotta-e Redayt az SIS élére.

Igor Matovič, a mozgalom vezetője, és Boris Kollár, a Sme rodina vezetője nem reagáltak a kérdéseinkre.

Michal Aláč, az SIS vezetője a kinevezése után Eduard Heger akkori kormányfővel. Fotó N – Tomáš Benedikovič

Hogyan jelent meg a történetben az OĽaNO képviselője, Peter Kremský

Egy, a titkosszolgálat környezetéhez közel álló forrás a Denník N számára pontosította, hogy Richard Reday jelölésével az OĽaNO akkori képviselője, Peter Kremský kereste meg Eduard Hegert. Ez az egykori újságíró az előző parlamentben a gazdasági bizottság vezetője volt. A szeptemberi választáson nem indult, ma nincs a politikában.

A parlament gazdasági bizottságának volt elnöke, az OĽaNO korábbi képviselője, Peter Kremský. Fotó – TASR

„Bocsánat, én nem fogom megerősíteni a teóriájukat” – mondta Kremský. A további kérdések során sem volt kedve kibontani a témát.

Minek alapján szerezte a benyomást, hogy Reday megfelelő jelölt lett volna? „Nekem semmilyen ilyen benyomásom nem volt” – válaszolta.

Miért javasolta tehát az SIS élére?

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Eduard Heger

Titkosszolgálatok

Vladimír Pčolinský

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak