Napunk

Az ígért 150 euró helyett minden nyugdíjas az összeg dupláját kapja decemberben

Illusztráció. Fotó N – Vladimír Šimíček
Illusztráció. Fotó N – Vladimír Šimíček

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

  • A rendkívüli karácsonyi hozzájárulás összege megduplázódik. Egyes nyugdíjasok a 13. havi nyugdíjjal együtt összesen 600 eurót kapnak.
  • Az államnak 440 millió eurót kell elkülönítenie erre a célra.

A parlamenti képviselők gyorsított eljárásban hagyták jóvá a javaslatot, amelynek köszönhetően megduplázódik az egyszeri hozzájárulás összege. A jelenlévő 135 képviselő közül 96 szavazta meg a javaslatot, 6 képviselő szavazott ellene, 33 képviselő pedig tartózkodott.

A hozzájárulást minden nyugdíjas kézhez kapja, tehát nemcsak az öregségi nyugdíjra, hanem a rokkantsági, valamint az özvegyi nyugdíjra jogosultak is.

A hozzájárulás összegét eredetileg 150 euróban határozták meg, de miután az ellenzék bírálta, hogy a Hlas a választási kampányban még az idén az átlagnyugdíjjal megegyező 13. havi nyugdíjat ígért, a törvényt egy olyan módosítással fogadták el, amely 300 euróra emelte a juttatás összegét.

Az 50 és 300 euró közötti karácsonyi hozzájárulás mellett, amit alapvetően megkapnának a nyugdíjasok, a juttatás 350 és 600 euró közti összegre nő.

Az egyszeri, 300 eurós hozzájárulásra 440 millió eurót kell elkülönítenie az államnak, azaz a dupláját, mintha az eredeti, 150 eurós juttatást fizetnék ki.

A parlamentben éles vita alakult ki, a 13. havi nyugdíj legnagyobb kritikusa az ellenzéki Slovensko (korábban OĽaNO) volt, élén a pártelnökkel, Igor Matovičcsal, aki szerint ha a Hlas nem fizeti ki a teljes összeget, a nyugdíjasokat lopja meg. Matovič szerint nem okoz gondot, hogy további 200 millió eurót találjanak a koalíciós politikusok a költségvetésben arra, hogy teljesíteni tudják az ígéretüket.

Az ellenzéki KDH szintén kritikát fogalmazott meg. A párt elutasította az egyszeri juttatás támogatását, azzal, hogy az általános, nem célzott megoldás. A KDH szerint a támogatásra más csoportoknak, például a csonka családoknak lenne jobban szükségük.

Az új 13. havi nyugdíj

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Fico-kormány

Nyugdíj

Parlament

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak