Napunk

A V4-ek közül csak Magyarország marad ki az USA energetikai projektjéből

Szijjártó Péter. Fotó - MTI/Filep István
Szijjártó Péter. Fotó – MTI/Filep István

A visegrádi négyek közül csak Magyarország marad ki abból a pénzügyi és technológiai támogatásból, mellyel az amerikai külügyminisztérium akarja felgyorsítani a régió energetikájának szénhidrogén-mentesítését – írja a Szabad Európa.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A Szabad Európa szerint John Kerry, az USA klímaügyi különmegbízottja Pozsonyban nevezte meg hivatalosan azokat az országokat, melyek az Egyesült Államok külügyminisztériuma által meghirdetett Phoenix Project (PP) nyerteseként összesen nyolcmillió dollárnyi támogatást kapnak arra, hogy a széntüzelésű áramtermelők helyett kis moduláris reaktorok felé forduljanak.

A kísérleti projekt Ukrajnában indult és a Szabad Európa szerint Csehországot, Szlovákiát és Lengyelországot már korábban kiválasztották. A napokban tartott pozsonyi Project Phoenix Workshop kapcsán az amerikai kormányzati portálon is megjelent az erről szóló dokumentum. A PP révén az USA beszáll a munkaerő-átképzés, tervezés és az építkezés alakításába és költségeibe.

„Úgy gondoljuk, hogy az új technológia, beleértve a kis moduláris reaktorokat, energiaszükségletünk megoldásának része” – mondta Branislav Strýček, a Szlovák Villamosművek főigazgatója. Szlovákia a széntüzelésű erőműveket váltaná ki az új SMR erőművekkel, aminek megépítésére a Szabad Európa szerint öt helyszínt (a Bohunice és Mochovce atomerőművi telephelyet, a Nováky és Vojany hőerőmű telephelyeit és a kassai US Steel acélgyár telephelyét) javasolták.

Energetika

USA

V4

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak