Napunk

Megszüntetné a kormány a házasokat előnyös helyzetbe hozó családi lakástakarék-rendszert

Illusztrációs fotó - Kristina Böhmer archívuma
Illusztrációs fotó – Kristina Böhmer archívuma

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

  • Az előző koalíció által jóváhagyott családi lakástakarékok rendszerét még annak hatályba lépése előtt eltörölheti a Fico-kormány.
  • Hasonló lépést már javasolt a szakértői kormány is, amely szerint az állami prémium megszerzésének új feltételei diszkriminatívak, mivel a gyermekes házaspároknak kedveznek.

Valószínűleg egyáltalán nem lépnek hatályba a lakás-takarékpénztári megtakarításokra vonatkozó új szabályok, amelyek a gyermekes házaspároknak kedveztek volna. A módosításokat – amelyeket az OĽaNO fogadtatott el még júniusban a hektikus parlamenti törvényalkotás idején –, már az Ódor-kabinet is hatályon kívül helyezte volna. Most úgy tűnik, hogy a Ladislav Kamenický vezette pénzügyminisztérium is hasonlóan látja a helyzetet.

Filip Kužma, a Modern Fogyasztó Intézetének (Inštitút moderného spotrebiteľa) igazgatója elmondta, hogy találkozott a minisztérium illetékeseivel, és a lakás-takarékpénztári megtakarítások támogatásáról beszéltek. „Ők (a minisztérium) a családi megtakarítási rendszer egészét el akarják törölni, mielőtt az hatályba lépne, januárban pedig újrakezdik a megbeszéléseket arról, hogyan lehetne továbbfejleszteni a lakás-takarékpénztári megtakarítások rendszerét” – állítja. Az intézet azt szeretné elérni, hogy megmaradjanak a gyermekes házaspároknak járó kedvezmények, ennek érdekében aláírásokat is gyűjtöttek.

Miért problémásak az elfogadott, az új évtől alkalmazandó változások? A szakértői kormány szerint diszkriminatívak, amire a belügyminisztérium és a munkaügyi tárca is rámutatott az októberi észrevételeiben. Hátrányosan érintik például az egyszülős családokat, a nem házas vagy gyermektelen párokat, illetve az időseket.

Milyen szabályok vannak érvényben az idei év végéig? Jelenleg csak azok kaphatnak állami prémiumot, akiknek

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Család

Lakáshitel

Otthon

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak