Napunk

Dolinková egészségügyi miniszter az SNS kérésére megnehezíti a nemváltoztatási folyamatot

Robert Fico és Zuzana Dolinková. Fotó - TASR
Robert Fico és Zuzana Dolinková. Fotó – TASR

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Az egészségügyi minisztérium az SNS kérésére eltörli a nemváltoztatást illető iránymutatást. Zuzana Dolinková (Hlas) egészségügyi miniszter elmondta, hogy a lépést a kormánykoalíció stabilitásának érdekében teszi meg. Az iránymutatás életbe léptetése azon kérések közé tartozott, amelyekkel az LMBT+-közösség Juraj Vankulič és Matúš Horváth meggyilkolása után fordult az állami szervekhez.

Vladimír Lengvarský korábbi egészségügyi miniszter közvetlenül a hivatalából való távozása előtt jóváhagyott egy „standard eljárást a transzszexuális felnőttek diagnosztizálására és átfogó egészségügyi ellátására”. Ezt az egészségügyi minisztérium weboldalán idén március 3-án tették közzé. Ezzel a lépéssel újra automatikusan érvénybe lépett a nemváltoztatást illető szakmai iránymutatás a hivatalos dokumentumokban.

A standard eljárásokat egy húsz főből álló bizottság szavazta meg még február 3-án. Lengvarský azonban akkor nem hagyta ezeket jóvá, nem tetszett neki ugyanis, hogy a bizottság tizenkét tagja szavazott igennel, hét tartózkodott, egy pedig nemmel szavazott.

Egy olyan iránymutatásról van szó, melynek alapján a transznemű emberek tranzíción eshetnek át, a személyi igazolványukba pedig egy más nemet írathatnak be sebészeti beavatkozás nélkül is.

Az egészségügyi miniszter kedden egy sajtóközleményt juttatott el a médiához, amelyben közölte, hogy eltörli ezt az iránymutatást. Azt ígéri, hogy „ezzel a kérdéssel az egészségügyi minisztérium átfogóan és szakszerűen fog foglalkozni az új nemzetközi betegségosztályozás elfogadásának részeként”. A minisztérium a sajtóközleményben erről nem közölt további részleteket.

Arra a kérdésre, hogy véleménye szerint helyes-e ideológiai alapon döntést hozni orvosi kérdésekben, a következő választ adta: „Éppen azért, mert a szóban forgó kérdés szabályozásának nem a politika tárgyának kell lennie, az egészségügyi minisztérium célja az,  hogy a szakmai és orvosi kérdéseket illetően szigorúan szakmai alapon, tudományos vélemények alapján és a hatályos jogszabályok tükrében járjon el.”

Dolinková azonban az SNS által kifejtett politikai nyomás után, tehát nem szakmai javaslatok alapján törölte el az útmutatást. Ezt saját maga nyilatkozta a sajtóközleményben.

Az SNS már régóta támadja az iránymutatást. Tomáš Taraba környezetvédelmi miniszter már október elején kijelentette, hogy az új koalícióban indítványozni fogják a korábbi kormány által megtett néhány lépés visszavonását, külön említve a tranzíció szabályozását. A kormányprogram közzététele előtt Taraba erről a Postojnak is beszélt, ahol azt mondta, hogy az iránymutatást gyorsan meg kell szüntetni.

„A mai szlovákiai status quo nagyon progresszív-liberális. Az, hogy valaki néhány hónappal ezelőtt keresztülvitt egy transzneműekről szóló rendeletet, arról nem mondhatjuk, hogy ez ma a status quo. Számunkra az a status quo, ha egy ilyen rendelet nincs hatályban. Ezeket a dolgokat el kell távolítanunk, és ebben már azelőtt megegyeztünk, mielőtt szétosztottuk volna a minisztériumokat. Erről tehát mindenki tudott” – mondta akkor Taraba, hozzátéve, hogy jobban szerette volna, ha a rendeletet még a kormányprogram létrejötte előtt eltörlik.

Kromková: folytatódnak a támadások

„A döntés elsősorban a transznemű emberekre lesz hatással, akikről állandóan valótlanságokat terjesztenek az országban – mondta Zara Kromková, a Prizma Košice közösségi és tanácsadóközpont vezetője. Kromková szerint az egészségügyi ellátó vagy az anyakönyvi hivatalok újra kényszeríteni fogják az embereket a kasztrációs beavatkozások elvégzésére.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Diszkrimináció

Egészségügy

Hlas

LMBT+

Mentális egészség

Orvosok

SNS

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak